Melatonine maakt deel uit van het endocriene systeem van het lichaam, dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor het reguleren van de functies van slaap, waakzaamheid en functioneren van het immuunsysteem. Een tekort aan melatonine in het lichaam kan o.a. slapeloosheid en andere ziektes zoals kanker veroorzaken.

Het is normaal dat, naarmate we ouder worden, de productie van melatonine zal afnemen. Dus hoe meer tijd verstrijkt, hoe minder je van dit hormoon in je lichaam zult hebben, wat daardoor de slaap kan schaden en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De oorzaak kan in dit geval ook te maken hebben met overmatige stress.

Wanneer de productie van het hormoon in het lichaam afneemt, is het noodzakelijk om specifieke voedingsmiddelen of voedingssupplementen in te nemen. Ze zullen dienen om de melatonine spiegel in het lichaam te reguleren en het biologische ritme te verbeteren, de slaap te verbeteren en ernstige ziekten te voorkomen.

Het is geen wonder dat het gebruik ervan in synthetische vorm (supplementen) tegenwoordig erg populair wordt, omdat niet alleen om slaapstoornissen te behandelen maar ook om ziekten te voorkomen.

Voordelen van melatonine

Induceert slaap
Dit is de belangrijkste functie van melatonine in het lichaam. Vanwege de vasodilaterende werking en het vermogen om de lichaamstemperatuur te verlagen, helpt de inname van melatonine, hetzij door suppletie of voedsel, om de slaap te stimuleren, zelfs overdag.

Voorkomt kanker
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat melatonine verschillende vormen van kanker kan voorkomen en bestrijden, met name borst- en prostaatkanker. Dit komt omdat het hormoon de zogenaamde angiogenese remt, de ontwikkeling van bloedvaten die kankercellen voeden.

Bovendien kan melatonine worden gebruikt om de bijwerkingen van chemotherapie tijdens de behandeling van kanker te verbeteren. Het resultaat is minder zweertjes in de mond en vermoeidheid, naast andere symptomen.

Voorkomt migraine
Door de aanwezigheid van antioxiderende eigenschappen in de samenstelling, is melatonine ook effectief in het bestrijden van migraine. Ook heeft het hormoon de kracht om de productie van serotonine door het lichaam te stimuleren, de stof die verantwoordelijk is voor het bevorderen van het gevoel van plezier en welzijn in het lichaam, dat de hersenen kalmeert en migraine voorkomt.

Geeft energie aan het lichaam
Vanwege de aanwezigheid van antioxidanten in de samenstelling, kan melatonine helpen om de geestelijke eigenschappen van het lichaam te verbeteren en de prestaties voor lichamelijke activiteit te verbeteren. Naast het leveren van meer energie aan het lichaam, kan het hormoon ook helpen bij spierherstel, essentieel voor iedereen die op zoek is naar het snel en gezond krijgen van vetvrije massa.

Behandelt de ziekte van Parkinson
Slapeloosheid is een van de belangrijkste symptomen die door patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson worden geclaimd. Om deze reden kan melatonine een geweldige bondgenoot zijn om de slaap te verbeteren en ook de motorische functies van degene, waardoor stijfheid en tremoren verminderen.

Behandel epilepsie
Net als bij de ziekte van Parkinson is slapeloosheid de belangrijkste klacht van mensen met epilepsie. Wanneer het hormoon melatonine wordt geconsumeerd, kunnen de resultaten bij deze patiënten van minder aanvallen zijn en 15 tot 20 minuten langer duren dan de nachtrust.

Help om gewicht te verliezen
Naast andere voordelen, kun je bij het nemen van melatonine ook die extra kilo’s op de weegschaal elimineren. Dit komt omdat het hormoon de verschijning van het zogenaamde “beige vet” in het lichaam stimuleert, verantwoordelijk voor het verbranden van calorieën in plaats van het op te slaan, net als ons witte vetweefsel.

Het resultaat is efficiënt het lichaamsgewicht regelen en, natuurlijk, zijn metabolische functies.

Beschermt het immuunsysteem
Dankzij de antioxiderende functies is melatonine ook in staat om onze immuniteit te versterken, ons organisme te beschermen tegen verschillende soorten ziektes, zoals verkoudheid en griep, evenals andere ziekten veroorzaakt door vroegtijd veroudering.

Verbetert de stemming
Omdat het rijk is aan antioxidanten en de aanmaak van serotonine in het lichaam bevordert, kan melatonine helpen bij het reguleren van emotionele stoornissen en het resultaat is een beter humeur en beter slaap en evenals een gevoel van
emotioneel evenwicht.

Vorig artikelSmoothie kokoswater en chia-zaad
Volgend artikelYoga en meditatie perfect combinatie