Kaneel is een specerij verkregen uit de binnenste schors van bomen van het geslacht Cinnamomum, uit de Lauraceae-familie. Het wordt al sinds 2000 voor Christus geconsumeerd in het oude Egypte, waar het werd gebruikt als keukenspecerij en als een balsemingsmiddel. Het werd zo gewaardeerd dat mensen kaneel belangrijker vonden dan goud. Kaneel wordt genoemd in de bijbel en in een van de oudste boeken over geneeskunde en plantkunde in China, daterend uit 2700 voor Christus.

Waar is kaneel goed voor?
Kaneel wordt in de keuken gebruikt als geur- en smaakstof. Het geurige aroma en de zoete en warme smaak maken het een perfect kruid vooral in de wintermaanden. De smaakmaker wordt, vooral in Mexico, gebruikt bij de bereiding van chocolade. Het wordt ook gebruikt in vele dessertrecepten zoals appeltaarten, cakes, kruidig suikergoed en is een uitstekende specerij voor dranken zoals koffie, thee, cacao en likeuren.

Vanwege zijn antimicrobiële activiteit, helpt kaneel ook bij het conserveren van voedsel

Etherische kaneelolie is een effectieve geurneutralisator omdat het een aangename geur heeft en de bacteriën verwijdert die slechte geuren veroorzaken. Kaneel wordt ook veel geconsumeerd in de vorm van thee. Het is een erg smakelijke thee en biedt veel voordelen.

Wat zijn de eigenschappen van kaneel?
Kaneel bevat voedingsstoffen zoals calcium, mangaan en vezels. Het is een geweldige bron van calcium die gunstig is voor botten en spieren, die het mineraal nodig hebben om samen te trekken. Een eetlepel kaneel levert ongeveer 78 mg calcium op.

In de middeleeuwen gebruikten artsen het om ziekten zoals hoest, artritis en keelpijn te behandelen. Verschillende studies hebben de geneeskrachtige eigenschappen van kaneel bevestigd en onthuld.

Wat zijn de voordelen van kaneel?
Kaneel heeft verschillende eigenschappen die het proces van gewichtsverlies helpen. Het heeft het vermogen om het ledigen van de maag te vertragen. Hiermee zal het gevoel dat de verzadiging groter zal zijn en als gevolg daarvan de hoeveelheid gegeten voedsel minder zal zijn.

Kaneel is ook een natuurlijke spijsvertering, dat wil zeggen, het helpt bij de vertering van voedsel. Dit bevordert een beter gebruik van voedsel, omdat meer voedingsstoffen worden geëxtraheerd (zonder dat je daarvoor meer hoeft te eten). Het helpt ook het suikermetabolisme te verhogen. Overtollige suiker in het bloed wordt door de lever omgezet in vetzuren (vet). Daarom zal de consumptie van kaneel ervoor zorgen dat minder vet door het lichaam wordt opgeslagen.

Studies wijzen uit dat kaneel helpt energie niveaus, concentratie en behendigheid te behouden, het helpt om een actiever leven te behouden.

De antimicrobiële activiteit van kaneel draagt ook bij tot gewichtsverlies. De aanwezigheid van bepaalde micro-organismen in het maagdarmkanaal is geassocieerd met gewichtstoename. De bacterie Clostridium difficile is gerelateerd aan obesitas en studie toonde aan dat de consumptie van kaneel toxine en cytotoxiciteit verminderde in vitro. De aanwezigheid van Candida-gist in ons lichaam houdt ook verband met de toename of het onvermogen om af te vallen. Kaneel is een van de meest effectieve alternatieven om de groei van deze schimmel tegen te gaan en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en andere problemen die gepaard gaan met diabetes.

Vorig artikelSojamelk of amandelmelk, welke is de beste keuze?
Volgend artikelDe voordelen van een warm bad nemen voor slapen gaan