Ook weer een loopneus, vol hoofd, snotterig en verkouden? Misschien nóg erger: grieperig en koortsig? Allerlei kwaaltjes steken weer de kop op nu de herfst- en wintermaanden er zijn. Zit je helemaal vol met bacillen, virussen etc. denk dan een aan een herfstdetox. Even helemaal lichaam en geest resetten, zodat je er weer tegenaan kunt.
Detoxen
Waarom nu juist een herfstdetox? Net als de lente betekent dit seizoen de overgang naar een ander fase en zo’n overgangsfase is heel goed om te reinigen. Door een detoxkuur te doen maak je je geest weer helder en je lichaam schoon.
Detoxen kan op verschillende manieren, al dan niet onder begeleiding van een therapeut.
  • Een week lang geen t.v. of social media. Voor sommige mensen een hele opgave. Echter brengt dit vaak meer rust in je hele systeem.
  • Een week bestaan je maaltijden alleen uit groenten en fruit. Sommige mensen voelen zich daarna herboren. Wel belangrijk om goed af- en weer op te bouwen.
  • Een dag of meerdere dagen drink je kruiden-, rooibos- en/of groene thee aangevuld met enkele glazen water.
  • Een commerciële vastenkuur. Dit zijn speciale kuren, die je bij therapeuten, detoxconsulentes kunt kopen. Ze bestaan meestal uit poeders en voedingssupplementen. Enkele voorbeelden daarvan: Forever F.I.T. van Forever Living Products, de Tiraskuur van Heel of producten van DoTerra
  • Een week of maand geen toegevoegde suiker(s) eten en de alcohol laten staan. Bij veel mensen zorgt dit meteen voor een heldere geest.
Let op: als je gaat detoxen krijg je wellicht ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, zware armen/benen, je bent wat chagrijniger de eerste dagen. Vaak is op de 3e dag het keerpunt en voel je je veel beter. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je dagen er voor de detoxkuur uit zagen en dan met name wat je allemaal at en dronk. Wil je liever eerst onder begeleiding een kuur doen, zoek dan iemand in je omgeving.
Ondersteuning kun je altijd krijgen via voetreflexologie. De voetreflextherapeut kan ervoor zorgen, dat je lichaam weer eerder in balans is en de rommel gemakkelijker op kan ruimen. De voetreflexbehandeling zorgt voor échte ontspanning in het hele lichaam en brengt systemen die in disbalans zijn weer in balans.
Bijdrage: Brigitte Koch, voetreflextherapeut en trainer
Vorig artikel4 soorten voedsel die de productie van endorfine stimuleren
Volgend artikelBrownie pompoen en cacao