Endorfine staat bekend als het “plezier-” of “welzijn-hormoon” en wordt meestal vrijgegeven tijdens en na het sporten, wat weer het gevoel van geluk en ontspanning geeft. Maar het kan ook worden gestimuleerd door voedsel. Er zijn voedingsmiddelen die de productie van hypofyse-endorfine verhogen, waardoor een groter gevoel van welzijn ontstaat.

Maak kennis met vier soorten voedsel die de productie van endorfine stimuleren

1. Pepers zijn bronnen van capsaïcines, stoffen die de productie van endorfine stimuleren.
Als je van gekruid voedsel houdt, zul je graag willen weten dat peper een van de voedingsmiddelen is die de endorfineproductie het meest stimuleert. Ze bevatten de chemische verbinding “capsaïcine”, die verantwoordelijk is voor het karakteristieke brandende gevoel en tegelijkertijd de hersenen stimuleert bij de productie van endorfine. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn om de consumptie van peper niet te overdrijven, omdat overtollige capsaïcines giftig kunnen zijn voor het lichaam.

2. Havermout is een bron van vezels, mineralen en stimuleert ook de productie van het “plezierhormoon”.
Havermout is een voedzaam type ontbijtgranen dat in uw dagelijkse voeding kan (en moet) worden opgenomen – bij de bereiding van pap, smoothies, brooddeeg, yoghurt of zelfs saladedressing. Het is een bron van voedingsvezels, mineralen zoals ijzer en stimuleert ook de productie van endorfine, wat zorgt voor een groter gevoel van welzijn. Havermout valt ook op door zijn goede concentratie van tryptofaan, een aminozuur dat de drang om zoet te eten verzacht en helpt bij de synthese van serotonine, ook bekend als het “gelukshormoon”.

3. Donkere chocolade heeft een hoog tryptofaan-gehalte en stimuleert de productie van endorfine.
Wie houdt er niet van om te genieten van een goede reep chocolade? Dit voedsel is ook een bron van het aminozuur tryptofaan en stimuleert daarom de productie van de hormonen serotonine en endorfine. Voor dit doel is de bittere chocolade, die een hoog cacaogehalte heeft, het meest geschikt, juist omdat het een hogere concentratie tryptofaan bevat.

4. Pompoenpitten zijn bronnen van L-tryptofaan, een endorfine precursor.
Ze zijn geweldig voor het kruiden van salades, homemade granola en kunnen zelfs als smaak worden gegeten (gebakken in de oven). Het beste deel is dat ze rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, E en B-complex, mineralen zoals ijzer en antioxidanten. Bovendien bieden ze L-tryptofaan, de voorloper van aminozuur voor endorfine en serotonine; hormonen die rechtstreeks verband houden met het gevoel van plezier en welzijn.

Vorig artikelRitalin gebruikers zonder recept onbewust van risico’s
Volgend artikelDe R is weer in de maand!