Natuurlijke zoetstoffen zijn, zoals de naam al aangeeft, samengesteld uit stoffen die uit de natuur zijn gehaald. Daarom zijn ze veel gezonder dan suiker of zelfs de meest voorkomende opties voor zoetstoffen, die zijn gemaakt van chemische verbindingen die de zoete smaak nabootsen.

Wat kenmerkt een natuurlijke zoetstof?
Zoals bekend, zijn natuurlijke zoetstoffen die verkregen door extractie van natuurlijke ingrediënten, hetzij van dierlijke of plantaardige oorsprong.

Ze verschillen van de overgrote meerderheid van zoetstoffen die op de markt worden aangetroffen en die in laboratoria worden vervaardigd uit ruwe olie of zelfs gewone suiker.

Voor wie wordt dit soort zoetstof aanbevolen?
Iedereen kan de natuurlijke zoetstoffen gebruiken in hun dieet en profiteren van de nutritionele eigenschappen van deze ingrediënten. Ze worden echter vooral aanbevolen voor mensen die:

• willen afvallen
• last hebben van diabetes
• last hebben van hypertensie
• last hebben van chronische ziekten
• en vooral voor diegenen de een gezonder leven wil leiden

Wat zijn de meest voorkomende natuurlijke zoetstoffen?

1. Honing
Met een zoetkracht die ongeveer 25 keer groter is dan suiker, wordt honing gewonnen uit bijenkasten. Het is een uiterst voedzaam voedsel en met een reeks genezende eigenschappen, die helpen bij het herstel van het lichaam en het voorkomen van ziekten van de meest uiteenlopende soorten.

2. Xylitol
Het is een stof die wordt geëxtraheerd uit verschillende groenten, zoals maïs. Het heeft een zoetkracht vergelijkbaar met suiker, maar bevat een veel lagere hoeveelheid calorieën, naast dat het veel voedzamer is.

3. Stevia
Stevia is de meest populaire zoetstof van dit moment. Deze natuurlijke zoetstof is bijna 300 keer krachtiger dan suiker, caloriearm en is ook hittebestendig, wat betekent dat het kan worden gebruikt in bakpreparaten.

4. Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker, zoals de naam al zegt, wordt gewonnen uit kokosbloesem. De smaak is erg mild en kan toegevoegd worden aan de meest talrijke recepten. Kokosbloesemsuiker is een perfectie vervanger van ‘foute’ suikers, geeft ons veel en lang energie waardoor we nagenoeg geen suikerdips krijgen.

5. Dadels
Extreem zoet, de dadel is een vrucht afkomstig van een Aziatische palmboom. Het kan geconsumeerd worden of toegevoegd worden in voedsel aroma’s. Een andere optie die ook kan worden gebruikt, zijn rozijnen.

Foto: DeppH
Vorig artikelTips die je kunnen helpen om je fysieke en mentale welzijn te behouden
Volgend artikelTryptofaan