Ademen is zo’n eenvoudig en natuurlijk proces in de menselijke fysiologie dat we ons er zelden op focussen. Maar als wij geen aandacht geven aan het belang van de ademhaling voor het goed functioneren van ons lichaam en onze welzijn, kunnen we onbewust deze zo belangrijk functie blokkeren en of belemmeren.

Ademhaling en emoties
“Elke emotionele schommeling wordt weerspiegeld in de ademhaling. In feite reageert de ademhaling en vormen ze tegelijkertijd emotionele patronen”.

Zuurstof is de belangrijkste bron van energie en ademhaling een onafscheidelijk functie van de bloedsomloop. Elke wijziging, hoe klein ook, zal een andere respiratoire beweging creëren. “Als je baas je ergert, je zorgen om je kind maakt of als je verliefd bent, zal dit invloed hebben op je ademhaling, zelfs als ze subtiel lijken.

Focus op je ademhaling
Door ons te focussen op de ademhaling, kunnen we kleine nuances zien en ons meer bewust maken van de emoties en gevoelens die ons dagelijks vergezellen. “We leren meer over onszelf en we kunnen bewust met elke situatie omgaan. Wanneer het nodig is, rustiger ademhalen op de momenten die spanning geven. Ademen is een manier om jezelf te kennen.

Ademen is ook een manier die kan helpen de hersengolven te vertragen, de bloedtoevoer in het limbisch gebied te verhogen, de productie van adrenaline en cortisol afremmen, de productie van endorfines en de activiteit van de temporale kwabben te verhogen.

Ademhalingstechnieken
Goed ademhalen kan ook gebruikt worden als mechanisme om angst te beheersen. Probeer daarom eens te mediteren en je bewust te worden van je ademhaling. Dit is immers de basis van vele Oosterse tradities en geloven, waar het ook om draait is om bewust te worden van je eigen lichaam en streven naar de juiste gedachten en geestestoestand.

Andere voorbeelden van ademhalingstechnieken zijn: Neo-reichiaanse therapie, bio-energetica en holotropische ademhaling.

Vorig artikelMinder vermoeidheid met gezond voedsel
Volgend artikelIk wil NU snacken of snoepen – wat nu!? 8 tips bij lastige eetmomenten