Ik wil NU snacken of snoepen – wat nu!? 8 tips bij lastige eetmomenten

Ben jij ook iemand die de hele dag door honger heeft? Je probeert gezond te eten, misschien zelfs ook wel af te vallen, maar ben je ondertussen de hele tijd excuses aan het verzinnen om nóg iets ongezonds te snaaien? Of baal je wanneer je je niet hebt kunnen inhouden met snacken (lees: waarom is die zak chips opeens leeg?).

Waarschijnlijk weet je wel dat veel snacken kan bijdragen aan gewichtstoename en ook dat het je niet veel gezonder maakt. Maar wist je ook dat het op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je fysieke en mentale gezondheid? Nee?! Lees dan verder voor tips om hoe je beter om kunt gaan met momenten waarop je je een gezond gewicht wilt behalen én behouden.

Welk honger heb je eigenlijk?
Wanneer je merkt dat je opeens trek krijgt in snoep of snacks is het belangrijk dat je leert inzien dat je te maken hebt met fysieke (buik) honger, of een honger die wordt veroorzaakt door emoties. Hieronder staat beschreven hoe je beide soort “hongers” kunt herkennen. Alleen dan weet je hoe je de honger kunt bestrijden Zie hiervoor de verschillen.

Fysieke honger (dit komt doordat je lichaam energie of voeding nodig heeft).

 • Deze honger is er niet “opeens” maar neemt geleidelijk aan toe;
 • Daardoor kun je best even wachten met iets te eten;
 • De honger blijft, ook als je ondertussen afleiding zoekt of iets aan het doen bent;
 • Wanneer je eet zorgt het ervoor dat je voelt wanneer je genoeg hebt;
 • Na het eten heb je een voldaan en fijn gevoel en ook weer meer energie.

Emotionele honger (de honger die begint in je hoofd of door emoties).

 • Bij deze honger gat niet om een fysieke behoefte vanuit je lichaam. Deze honger begint vaak door gedachtes die maken dat je bepaalde emoties gaat ervaren. De emoties kunnen positief zijn (feestje en taart eten) maar ook negatief zijn (eten en chocola willen);
 • Deze honger is er opeens;
 • Je wilt iets specifieks eten (bijvoorbeeld die wens om chocolade of cake te eten);
 • De honger maakt dat je NU wilt eten en niet wilt wachten;
 • Als je hebt gegeten, heb je nog steeds geen tevreden gevoel, zelfs niet met een volle maag;
 • Het verdwijnt wanneer je je aandacht richt op andere dingen, dus afleiding zoekt;
 • Wanneer je eet vanuit emotionele honger, voel je je vaak schuldig of gefrustreerd.

Het is dus een belangrijke stap om te leren erkennen welke soort honger je hebt. Natuurlijk eet je wanneer je een fysieke honger hebt. Maar bij emotionele honger, kun je in eerste instantie wat afleiding zoeken. Door een activiteit te doen waar je ontspannen van wordt, zoals een bad nemen, of even naar buiten gaan.

Hieronder nog wat praktische tips die je kunt toepassen bij emotie-eten. Deze tips helpen je om een alternatief te bieden tegen de eetbui. Zo beperk je het aantal calorieën en kan het helpen om je ook minder schuldig te voelen na zo’n eetmoment.

TIP 1: Eet eerst een salade of groentes
Het kan zijn dat je sterke drang naar eten krijgt, wanneer je over de hele dag te weinig voedingstoffen binnenkrijgt. Wanneer je de neiging hebt om te grijpen naar snacks, heeft je lichaam meer baat bij een maaltijd met veel vitamines, mineralen en vezels. Kies daarom voor een gezonde salade wanneer je veel trek hebt, met veel groene sla of (gegrilde) groentes. Wanneer je een scheutje olijfolie en wat citroensap toevoegt, kan dit je helpen de eetlust nog meer te verminderen. Daarbij krijg je met olijfolie ook nog eens gezonde vetzuren binnen.

TIP 2: Goed kauwen
Goed kauwen heeft een groot aantal voordelen. Het duurt even voordat je een signaal krijgen dat je maag vol zit. Wanneer je langzaam eet en goed kauwt krijg je vaak minder calorieën binnen, omdat je dus beter aanvoelt dat je vol zit. Hoe beter je kauwt en alles fijn maalt, hoe beter je lichaam alle goede voedingstoffen kan opnemen. Allemaal voordelen dus – het devies is om zo’n 20 tot 30 keer per hap te kauwen.

TIP 3: Kies voedsel met volume
Etenswaren die een groot volume hebben, zijn vaak het meest rijk aan vezels, vitamines en water. Daarbij ziet het voor je ogen er groot uit (het lijkt meer), maar tegelijkertijd zitten er minder calorieën per voedingsmiddel: denk aan appel, meloen, komkommer, sla en andere soorten groenten en fruit.

TIP 4: Eet goede vezels en vetten
Bewerkte producten, zoals koekjes, chocola en andere zoetigheden bevatten veel snelle suikers. Daarentegen bevatten ze weinig vezels en geen goede vetten. Gebruik daarom volkoren producten voor meer vezels die ervoor zorgen dat je darmen beter gaan werken, ook zorgen ze dat je een voller gevoel hebt. Goede vetten haal je uit plantaardige oliën, zoals olijfolie maar ook in vette vis, ongebrande noten en avocado. Deze zorgen voor een voller gevoel in je maag.

TIP 5: Leer omgaan met je emoties
Gedachtes en de emoties die daaruit voortvloeien hebben veel invloed op ons eetgedrag. Het heeft dus veel waarde om steeds bewuster te zijn van de gedachtes en emoties die je hebt. Het feit dat je steeds beter herkent wat er in je hoofd omgaat, maakt dat je andere keuzes leert maken. Alsof je een moment creëert tussen de gedachten en de actie die daarop volgt. Leer je geest en emoties kennen, zodat je bewust je aandacht leert sturen (weg van ongezond eten naar gezond eten bijvoorbeeld). Bewustwording is een leerproces, wat gaat met vallen en opstaan, maar wie oefent zal slagen!

TIP 6: Beweeg
Zoek naar activiteiten die je in beweging brengen. Je hoeft niet direct een marathon te gaan lopen, maar wat als een sport of hobby kunt vinden waar je plezier in hebt? Heb je bijvoorbeeld als eens aan dansles gedacht, of actieve yoga, maar ook een wandeling brengt je lekker in beweging.

TIP 7: Drink voldoende vocht
Eet je op vaste tijdstippen en heb je nog steeds honger? Het kan zijn dat je honger verward met dorst. Neem daarom eerst een glas water, of een kop thee, voordat je iets gaat eten. Soms verdwijnt de honger na 15 – 30 minuten. Daarbij is het belangrijk dat je je lichaam voldoende vocht geeft.

TIP 8: Goed slapen
De dag kan niet zonder de nacht, oftewel een goede nachtrust is van cruciaal belang voor een goede kwaliteit van leven. Goed slapen staat ook in relatie met voedsel, zo kan slecht slapen kan een onbalans in hormonen veroorzaken die gerelateerd zijn aan honger en verzadiging.

Is je honger nu nog niet gestild na al deze tips? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn wanneer je continue wilt eten of honger hebt. Dit kan een fysieke oorzaak hebben, maar ook een psychische oorzaak.

Wil je meer weten over emotie-eten, eetbuien en hoe je een gezonde relatie kunt opbouwen met eten? Kijk dan op mijn pagina voor meer informatie, met andere blogs en artikelen. Het is mijn passie om mensen te bevrijden van diëten en ze te helpen naar vrijheid in eten. Dit doe ik door te kijken naar de achterliggende oorzaak van je eetgedrag – de vraag is dan niet WAT eet je maar WAAROM? Wanneer de dieperliggende oorzaak van overgewicht of emotie-eten wordt opgelost, dan volgt de buitenkant vaak vanzelf.

Bron: Annelies Pfann | Mindfoodness.nu
BGN Gewichtsconsulent | Mindfulness bij Emotie-Eten

Related Articles