Wanneer je door een park loopt met veel kleurrijke bloemen en het levendige kleur van de bomen, voel je je bijzonder goed. De natuur heeft het magische vermogen om ons te troosten, vooral op de momenten dat we het het meest nodig hebben. Het kan onze gedachten relativeren en zorgt voor een lekker gevoel van rust en vrede.

Heb je het geprobeerd? Ga naar buiten en loop, geniet van de bomen, de zee en alles wat de natuur te bieden heeft als je gestrest bent – dit zal je ontspannen, je energieën opfrissen en je troosten.

Contact met de natuur zorgt ervoor dat je levendig voelt
Een dag in een park doorbrengen of een wandeling maken, kan je ongelofelijk energiek maken, niet alleen fysiek maar ook mentaal, ook door een tijd buiten te blijven, word je niet alleen gelukkiger, maar krijg je ook meer energie. Dus ga de volgende keer dat je uitgeput bent naar het park in plaats van voor de tv te gaan zitten.

De kracht van de natuur vermindert stress
Er is een Japanse praktijk met de naam Shinrin-yoku en betekent bosbad. Een studie van 798 mensen die deze techniek hebben geprobeerd, vond dat het vooral nuttig is voor mensen die lijden aan acute stress. Japanse onderzoekers hebben ook vastgesteld dat bosbaden boosheid en depressie kunnen verminderen, evenals het humeur kunnen verbeteren. Een andere studie toonde aan dat volwassenen die in gebieden met meer groene ruimte wonen lagere niveaus van cortisol (het stresshormoon) hebben en verklaren dat ze minder stress voelen dan mensen die in de stad wonen.

Een wandeling in de natuur voorkomt een slecht humeur
Overmatig denken is een gemoedstoestand die de meesten van ons redelijk kennen, en soms kunnen we het niet laten om na te denken over alle slechte dingen in ons leven. Een onderzoek van 38 gezonde volwassenen vroeg hen om een vragenlijst te beantwoorden om te bepalen hoe zij de positieve en negatieve aspecten van hun leven zagen en vervolgens hun hersens onderzochten. Daarna werden ze uitgenodigd om 90 minuten door een park of via een snelweg te lopen. Toen ze opnieuw werden onderworpen aan ondervraging en hersenanalyse, ontdekte men dat diegenen die midden in de natuur liepen niet meer zoveel negatieve gedachten over hun leven hadden als voorheen.

Symptomen van depressie zijn verlicht
Volgens een onderzoek dat in 2012 is uitgevoerd, kan een korte wandeling in het park wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. Natuurwandelingen helpen de symptomen van depressie te verminderen en verbeteren de gemoedstoestand, evenals zorgen voor lichaamsbeweging – een belangrijke factor bij het bestrijden van psychische problemen.

Het groen van de natuur helpen je creativiteit te stimuleren
Alleen al het kijken naar het groen van de natuur kan al helpen om betere ideeën te hebben, en langere periodes buiten doorbrengen kan van grote invloed zijn op je creatieve zin. In één studie in het bijzonder werden deelnemers zes dagen lang in de natuur onderzocht en onderzoekers ontdekten dat ze na het losraken van multimedianetwerken en technologie hun prestaties in probleemoplossende en creatieve ontwikkelingstaken met 50% verhoogden.

Vorig artikelEnergieker door Guarana
Volgend artikelWaarom kun jij je niet herinneren wanneer je in slaap bent gevallen?