Hot Stone-therapie is het aanbrengen van verwarmde stenen op het lichaam, deze kunnen worden afgewisseld met extreem koude stenen. De verschillende temperaturen produceren uiterst gunstige fysiologische reacties, voornamelijk op de bloedsomloop, omdat de bloedsomloop snel wordt gewijzigd met de tegenovergestelde stimuli.

Sommigen noemen de techniek ook Thermotherapie, maar de beste definitie hiervoor is: de toepassing van warmte of koude op het lichaam om de fysiologische reacties in het lichaam te veranderen.

Herkomst van Hot Stone-therapie
De techniek is al in de oudheid in veel culturen genoemd. Er is informatie over helende behandelingen met behulp van stenen in inheemse leerstellingen, sjamanen en oude genezers. Ook werd deze toegepast in de Maya-beschaving, in Egypte, in Japan, in Rusland en in Tibet. In China werden warme stenen gebruikt om vermoeide spieren uit de Shang-dynastie (2000-1500 voor Christus) te ontspannen.

In het Westen is het echter een recent concept. Het eerste nieuws over de toepassing ervan was in de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Er zijn studies naar de toepassing ervan, ook bij kankerpatiënten.

Hoe wordt de techniek uitgevoerd?
De stenen worden ondergedompeld in een warmwaterbad en eerst op de aandachtsgebieden van het lichaam neergelegd – meestal je rug om energie over te brengen en gemasseerd langs het lichaam, met beweging geërfd van Zweedse massage en massagetherapie in het algemeen, evenals shiatsu.

Gebruik voor de massage wat plantaardige olie met een paar druppels etherische essentiële oliën toevoegt.

De temperatuur moet altijd worden getest om brandwonden te voorkomen. De manoeuvres worden uitgevoerd en zodra de stenen afkoelen, worden ze door anderen vervangen. Stenen kunnen op plekken met pijn blijven staan, maar ook op de chakra’s.

Welke stenen worden gebruikt?
De oorspronkelijk gebruikte stenen zijn basalt en marmer, respectievelijk warm en koud aangebracht. Er zijn echter een verscheidenheid aan stenen die in de techniek kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld chalcedon-agaat, veldspaat, amygdaloid basalt en plutonic stenen; dit zijn stenen die in hun binnenste thermische stoffen bevatten.

Indicaties en Contra-indicaties
De toepassing ervan is geïndiceerd in gevallen van chronische vermoeidheid en spanning, stress, slapeloosheid, hoofdpijn, depressieve toestanden, menstruele krampen en spierpijn, onder anderen. Bij o.a. (besmettelijke) huidziekten, trombose, kanker, open wonden, zwangerschap, ontstekingen en infecties, diabetes, brandwonden en zonnebrand mag men niet of op aangepaste wijze gemasseerd worden.

Vorig artikelKan je geheugen gemanipuleerd worden tijdens je slaap?
Volgend artikelHoe helpt een goede nachtrust tegen psychische klachten?