Chlamydia en zwangerschap

Soa’s en zwangerschap
Vrijwel alle soa’s (Seksueel overdraagbare aandoeningen) kunnen voor of tijdens de geboorte problemen bij het kind veroorzaken. Het risico voor het ongeboren kind verschilt per aandoening. Men kan een soa hebben zonder het te merken. Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog krijgen zwangeren een bloedonderzoek aangeboden op syfilis, hepatitis B en hiv (humaan immunodeficientievirus). Bij verhoogde kans op een soa moet men zich ook laten onderzoeken op andere soa’s. Bespreek dit met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Wie dit liever niet doet, kan ook naar een soaspreekuur in het ziekenhuis of de soapoli bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in de regio. Dat kan anoniem. De meeste soa’s zijn goed te behandelen met antibiotica, ook tijdens de zwangerschap. Bij constatering van een soa moet ook de partner worden getest, en eventueel behandeld. Voorkom het oplopen van een soa tijdens de zwangerschap.

Symtomen van chlamydia: pijn of branderigheid bij het plassen, afscheiding, bloedverlies. Bij 90% van de vrouwen verloopt het zonder symptomen.

Risico voor zwangere (zelf)
Er bestaat bij de moeder een verhoogd risico op een ontsteking van het baarmoederslijmvlies na de bevalling.

Risico voor het ongeboren kind
Een onbehandelde infectie kan tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geven op voortijdige weeën, vroegtijdig gebroken vliezen, vroeggeboorte en laag geboortegewicht.

Risico voor pasgeborene
Tijdens de baring kan het kind worden geïnfecteerd en bij pasgeborenen kan chlamydia oogontstekingen en luchtweginfecties veroorzaken.

Advies
In het geval dat er risico is gelopen moet men zich te laten onderzoeken op chlamydia. De ziekte kan goed behandeld worden met antibiotica, maar partners moeten meebehandeld worden.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) | Wijzigingsdatum 18-02-2019 | 14:59
Vorig artikelHoe glutenintolerantie de huid kan beïnvloeden
Volgend artikelPepermint lekker fris en gezond