Dat vrouwen tot 50 jaar niet gescreend worden op borstkanker heeft ook een economisch motief. Maar economische motieven zijn slechts van ondergeschikt belang. Het is niet alleen té duur.
Het feit is dat borstkankerscreening bij jonge vrouwen niet of nauwelijks werkt. Daarom is de ontwikkeling van een nieuwe vorm van borstkankerscreening noodzaak.

“Ik ben nog geen vijftig”!
Doordat jonge vrouwen niet gescreend worden, denken ze dat de kans zeer klein is dat borstkanker hen treft. Ze zijn nl. nog niet oud genoeg voor het bevolkingsonderzoek. Ze komen echter bedrogen uit.

Percentages kunnen liegen. Harde cijfers niet
Feit is dat borstkanker vrouwen vanaf vijftig jaar procentueel het vaakst treft. In harde cijfers gaat het om meer dan 15.000 slachtoffers totaal per jaar in Nederland.
‘Slechts’ 20 procent daarvan is jonger dan vijftig jaar. Nauwelijks de moeite waard, wordt gedacht in kringen van beleidsmakers. In harde cijfers gaat het echter wel om 3000 slachtoffers jonger dan 50 jaar. Zij worden getekend voor het leven. 800 van hen overlijden.

Het drama aan den lijve ervaren
Paulette Kreté beschrijft in haar boek ‘Poepen in het Park, de gênante kant van borstkanker’ hoe haar lotgenote en sportmaatje Yvonne op 37-jarige leeftijd overlijdt.

De feiten zijn schokkend
Als haar partner zijn idee voor de Early Warning Scan gaat uitwerken, besluit Paulette de stichting YvYa op te richten. Yvonne geeft nog net op tijd haar naam aan de stichting.
Stichting YvYa verenigt vrouwen in hun strijd om borstkanker veel eerder te ontdekken dan nu het geval is. Want borstkanker voorkomen kan niet.

“Insteken op zeer vroegtijdig ontdekken van borstkanker is de enige optie om vrouwen deze ellende te besparen. Of je nu 16 jaar bent of 100.”

Ontwikkeling van een nieuwe manier van borstkankerscreening
In haar boek beschrijft Paulette haar ervaringen én de ontwikkeling van een totaal andere vorm van pré-diagnostiek: de Early Warning Scan (ews)voor borstkanker.

poepen in het park

“De EWS wordt een toegankelijke vorm van onderzoek voor alle, maar zeker ook, jonge vrouwen”. Aldus borstkankerchirurg Y. van Riet in het voorwoord van het boek.

Veelbelovend met nog een weg te gaan
De stichting YvYa ondersteunt de ontwikkeling van deze veelbelovende nieuwe techniek: de Early Warning Scan. Het wetenschappelijk onderzoek kan snel beginnen. Het consortium staat klaar.

Wil je meer weten over De Stichting YvYa, klik dan hier?
Wil je meer informatie over het boek klik dan hier.
Help mee de Early Warning Scan voor borstkanker verder te ontwikkelen.
Vorig artikelGlutenvrije granen verrijken het dieet tegen coeliakie
Volgend artikelSmoothie passievrucht en ananas