Vaak griep, verkoudheid, koorts, misselijkheid, vermoeidheid en kleine infecties hebben, kunnen symptomen zijn van een zwak immuunsysteem. Voeding speelt een zeer belangrijke rol bij de immuniteit, omdat immuunsysteemreacties ook energie en verschillende voedingsstoffen vereisen, die werken bij de vorming van cellen en andere stoffen die betrokken zijn bij het afweersysteem. Wat kunt je doen om de immuniteit te verhogen?

Lage immuniteit: oorzaken
Slecht dieet, met veel suiker, vooral verfijnd, omdat ze het vermogen van witte bloedcellen (afweer) om bacteriën te vernietigen verstoren.

Te veel alcoholgebruik interfereert met verschillende immuunresponsen en kan verband houden met bepaalde infecties en zelfs sommige vormen van kanker.

Te hoge consumptie van slechte vetten, zoals transvet, vermindert de activiteit van de beschermende cellen en tast de immuunrespons aan. Geef prioriteit aan gezond vetten zoals olijfolie en oliehoudende zaden.

Ondergewicht of obesitas worden geassocieerd met een verzwakt immuunsysteem. Obesitas verhoogt het risico op infecties en caloriearme diëten verzwakken de natuurlijke afweer van het lichaam.

Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het immuunsysteem en verhoogt de activiteit van beschermende cellen. Zeer intense en langdurige inspanning kan echter het risico op infecties op de korte termijn vergroten.

Stress kan de afweer van het lichaam verzwakken en ook de kans op infecties vergroten.

Hoe verhoog ik mijn immuniteit?
Het eten van voedsel om de immuniteit te verhogen is een van de meest effectieve manieren voor het immuunsysteem om goed te functioneren.

Vitamine C: Een van de belangrijkste vitamines voor immuniteit, het kan de productie van afweercellen verhogen, wat een direct effect op bacteriën en virussen heeft, waardoor de weerstand tegen infecties wordt verhoogd. Het is aanwezig in voedingsmiddelen zoals kersen, waterkers, cashewnoten, spinazie, meloen, citrusvruchten (kiwi, citroen sinaasappel, ananas), boerenkool, broccoli, tomaten en gele paprika. Specerijen: saffraan, koriander, kruidnagel, gember, paprika, peterselie en tijm.

Vitamine E: werkt in combinatie met vitamine A, vitamine C en selenium en werkt als een antioxidant die veroudering vertraagt. Het is aanwezig in tarwekiemen, plantaardige olie, rijst, sesamzaad en zonnebloempit, avocado en eigeel. Specerijen: saffraan, laurier, basilicum, marjolein, oregano en peper.

Vitamine A: werkt ontstekingsremmend. Het is aanwezig in wortel, pompoen, gekookte spinazie, meloen, broccoli, papaja, mango, asperges, perzik, biet, knoflook, prei, bamboespruit, linzen, watermeloen, banaan, kaki, eigeel, abrikoos en kers. Specerijen: rozemarijn, koriander, kruidnagel, laurier, basilicum, marjolein en peper.

Vitamine B6: kan de algehele lichaamsimmuniteit verhogen. Het heeft een beschermende werking tegen kanker en helpt sommige soorten diabetes onder controle te houden. Het is aanwezig in biergist, linzen, bruine rijst, zonnebloemzaad, sojabonen, tarwekiemen, banaan, wortel, avocado, meloen, vis, kip, eigeel, walnoten. Specerijen: knoflook, ui, gember, basilicum, oregano, paprika en peper.

Selenium: antioxidant, immuno-stimulerend, ontgiftend en ontstekingsremmend. Zeevruchten, zonnebloempitten , knoflook, uien, maïs, volle granen (zoals havermout en quinoa), champignons, biergist, paranoten en scharreleieren zijn enkele voorbeelden van immuniteitsvoedsel. Specerijen: Knoflook, koriander, gember en peterselie.

Zink: werkt in op weefselherstel en wondgenezing. Het is aanwezig in havermout, oesters, melk, eigeel, zeevruchten, spinazie, zonnebloempitten en paddestoelen. Specerijen: komijn, gember, basilicum en papaver.

IJzer: ijzergebrek kan verminderde immuunresponsen veroorzaken door het aantal cellen dat verantwoordelijk is voor de bescherming van het lichaam te verminderen. Waar het te vinden: rood vlees, peulvruchten, boerenkool, broccolli. In verband met vitamine C heeft ijzer een hogere absorptie.

Probiotica: dit zijn levende micro-organismen die op de darmflora inwerken. Een gezonde microbiota kan de spijsvertering en opname van voedingsstoffen verbeteren en de afweer van het lichaam tegen infecties versterken. Ze worden meestal gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, yoghurt en in supplementen.

Prebiotica: dit zijn voedingsvezels die dienen als ‘voedsel’ voor probiotica en die hun groei stimuleren. Bovendien verbeteren ze de darmfunctie en dragen ze bij aan de gezondheid van het lichaam als geheel. Ze zijn te vinden in de schillen van groenten, fruit, knoflook, uien, tomaten en ook als supplement verkrijgbaar.Vergeet niet dat het handhaven van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet essentieel is voor het behoud van een gezond immuunsysteem.

Vorig artikel10 tips om productiever thuis en op het werk te zijn
Volgend artikel5 volkoren voedingsmiddelen die deel uitmaken van een gezonde leefstijl