Of je nu thuis of op het werk bent, productief zijn is altijd een bijna onmogelijke uitdaging. Gelukkig is het echter perfect haalbaar om je productiviteit te verhogen door bepaalde gewoonten te vermijden die je tijd kunnen nemen en je aandacht afleiden van wat er echt moet gebeuren.

Let op deze gewoonten en pas onderstaande tips in je leven meteen toe:

1. E-mail management
Als je voortdurend je e-mail checkt, kun je de valse indruk hebben dat je productief bent. Maar als je alle kostbare minuten bij elkaar optelt, dan ben uiteindelijk veel tijd kwijt en biedt je jezelf geen gelegenheid om je volledig te focussen op andere taken.

2. Smoesjes verzinnen
Het is normaal dat we, wanneer we veel te doen hebben, verschillende smoesjes verzinnen om ze niet te doen. Zinnen die met “maar” beginnen, moeten worden vermeden. Laat je niet door bedachtzaamheid of luiheid saboteren.

3. Vermijd nieuwssites en sociale netwerken
Een ander ding dat je focus kan wegnemen en je stopt met het afronden van je taken, thuis of op het werk, is om nieuwssites en sociale netwerken te controleren.

Op het eerste gezicht lijken ze misschien onschuldig, maar als je iets begint te lezen, word je uiteindelijk aangetrokken door iets anders, wat je naar iets anders leidt en je verspilt genoeg tijd met iets dat je niet hielp in wat je moest doen.

4. Doe geen verschillende dingen tegelijk
We misleiden onszelf vaak om te denken dat wanneer we aan verschillende dingen tegelijk beginnen, we productiever zullen zijn. Dit kan echter onze productiviteit schaden. Misschien is het het beste om te beginnen en je op één ding tegelijk te concentreren, of hooguit twee. Verspil dus geen tijd met multitasken en doe wat je doen moet.

5. Mobiel management
Het bijhouden van berichten of chatten op je mobiele telefoon met je vrienden, partner of familie is een andere gewoonte die moet worden vermeden om het productieve gebruik van je tijd te optimaliseren. Hoewel het lijkt alsof de telefoon wat tijd kost, realiseerden we ons niet hoeveel minuten of zelfs uren van de dag we verliezen met het apparaat.

6. Klaag niet
Klagen over het gebrek aan tijd of de overdaad aan dingen die je moet doen is nog een saboteur van de productiviteit van iedereen. We hebben de neiging om te klagen over deze problemen op het moment dat we iets zouden moeten oplossen of doen. Dus stop met klagen en doe meer.

7. Ruim je rommel op
Rommel kan leiden tot vergissingen, fouten en is een belemmering voor de productiviteit. In de rommel verlies je deadlines uit het oog en het levert bovendien stress op. Orde en netheid helpen je om productiever en gelukkiger te zijn.

8. Treuzelen
In aanvulling op wat al is genoemd, vergroot treuzelen om aan iets te beginnen, de mogelijkheid dat je het opgeeft.

De tip om dit te voorkomen, is om moeilijke taken zo snel mogelijk te doen en de gemakkelijke te bewaren voor later. Begin meteen en voordat je het weet is het al gedaan.

9. Voorkom onrealistische doelstellingen
Een andere productiviteitssaboteur waaruit je moet vluchten is altijd het onrealistische doel. Het stellen van doelen die verder gaan dan je mogelijkheden en tijd, is demotiverend. Geef er de voorkeur aan om je dag en je taken te plannen met activiteiten die binnen je bereik liggen. En hiermee kun je langzaam alles op je takenlijst afvinken.

10. Voorkom perfectionisme
Om een perfectionist te willen zijn in alles wat je doet, is een ander ding dat kan voorkomen dat je de verwachte productiviteit bereikt. Wie voornamelijk gericht is op het leveren van foutloze prestaties, is vaak minder productief en effectief.

Vorig artikelMangomousse met kokosmelk en kefir
Volgend artikelBoost je immuniteit met gezond voedsel