Appeltjes van Oranje: mensen met psychose verdienen een stem

Goed nieuws is geen nieuws. Maar in het geval van psychose heeft een positief geluid juist nieuwswaarde.

Ondanks dat het merendeel van de mensen met psychose op een rustige, zij het vaak wat teruggetrokken manier zijn leven leidt, is het beeld van mensen met psychose dat zij gevaarlijk zijn, of reddeloos verloren. Tegen dit stigma in, is er de vereniging Anoiksis.

Anoiksis is een vereniging voor en door mensen met een psychosegevoeligheid die samen de kwaliteit van leven van psychosegevoelige mensen willen verbeteren. De vereniging wordt gedragen door vrijwilligers, die elk hun eigen talenten inzetten om hun steentje bij te dragen. In Anoiksis is plaats voor elk talent.

Anoiksis kan een bron van informatie zijn als je nog niet veel van psychosegevoeligheid weet. Je kan leren van lotgenoten, ervaringen waar je je voor schaamt of je onzeker over voelt, delen en uitwisselen met lotgenoten, wat je uit je isolement kan halen.

Anoiksis zegt: je moet niet willen herstellen, maar willen verstellen! Herstel (letterlijk: terug naar de oude situatie) kan vaak niet en brengt frustratie en verdriet met zich mee; verstellen is iets moois maken van de nieuwe situatie. Anoiksis biedt mensen met psychose deze kans.

Via meedoen met bijeenkomsten kan je je weer meer verbonden voelen. Als je zelfs actief wordt binnen de vereniging kan dat een vorm van zinvolle dagbesteding zijn of een opstapje naar zelfs terug naar school of werk en je weer nuttig voelen, deel van de maatschappij. Er is van alles te doen binnen de vereniging, iedereen kan er zijn eigen talenten in uitleven! Zo zijn er mensen die de bijeenkomsten organiseren waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten, mensen die schrijven voor het kwartaalblad of de website, mensen die hun gezicht durven te laten zien in de media, maar ook organisatorische of technisch begaafde mensen die zorgen dat de hele vereniging kan blijven draaien.

Door iets te kunnen betekenen voor lotgenoten ervaren vrijwilligers meer zelfvertrouwen. Van hun kwetsbaarheid maken zij hun kracht.

Met het Appeltje van Oranje beloont het Oranjefonds jaarlijks drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving.

Stemmen op Anoiksis kan nog tot en met 20 januari op stem.oranjefonds.nl/anoiksis
In juni 2021 worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt door Koningin Máxima. De drie beste sociale initiatieven gaan naar huis met een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van €15.000.

Voor meer informatie over Anoiksis: www.anoiksis.nl

Vorig artikelSmoothie rabarber en aardbei
Volgend artikelChocolademuffins met bananen