Ananas is een smakelijke tropische vrucht die al eeuwen wordt geconsumeerd, niet alleen vanwege zijn unieke smaak maar ook vanwege zijn wonderbaarlijke gezondheidsvoordelen. Deze vrucht is rijk aan kalium, mangaan, koper, calcium, magnesium, vitamine C, thiamine, beta-caroteen, B6 en foliumzuur, en is rijk aan vezels, waardoor het een van de beste voedingsmiddelen van moeder natuur is.

1. Reguleert de bloeddruk
Ananas zijn rijk aan kalium, dat een van de belangrijkste mineralen in het menselijk lichaam is, aangezien het als een vasodilatator functioneert, wat betekent dat het de bloedvat spanning vermindert en de circulatie naar verschillende delen van het lichaam verhoogt. Wanneer uw bloedvaten ontspannen zijn, is uw bloeddruk verlaagd en is de bloedstroom minder beperkt. Dit helpt de vorming van stolsels en plaques te voorkomen, waardoor het risico op hartaanvallen en beroertes wordt verminderd.

2. Verbetert de immuniteit
Een deel van de ananas bevat meer dan 130% van de dagelijkse dosis vitamine C die wordt aanbevolen door artsen en voedingsdeskundigen, en is dus een van de rijkste natuurlijke bronnen van deze vitamine, die helpt de ziekte te verminderen en de immuniteit versterkt door het stimuleren van witte bloedcellen. Het werkt ook als een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen, die verschillende organen en cellen kunnen beschadigen, waaronder het verhogen van het risico op kanker.

3. Het maakt cellen en weefsels gezonder
Een voordeel van vitamine C dat velen vergeten is de essentiële rol in het creëren van collageen. Dat is waarom het een helende vitamine is, omdat collageen de essentiële eiwitbasis is van de wanden van bloedvaten, organen, huid en botten. Een hoog gehalte aan vitamine C helpt wonden snel te genezen en beschermt tegen ziekten en infecties.

4. Vergemakkelijkt de spijsvertering
Net als de meeste vruchten zijn ananassen een grote bron van vezels, maar ze worden nog waardevoller omdat ze oplosbare en onoplosbare vezels bevatten. Dit betekent dat het eten van een goede hoeveelheid ananas je kan helpen beschermen tegen gezondheidsproblemen zoals obstipatie, diarree, bloedstolling, prikkelbare darmsyndroom, hoge bloeddruk en atherosclerose. Vezel helpt het ontlastingsvolume te verhogen, wat de doorgang van voedsel door het spijsverteringskanaal bij een normale snelheid bevordert, en stimuleert ook de afgifte van de zuren die nodig zijn om voedsel op te lossen. Bovendien helpt het om trage darmwerking en diarree aan te pakken. Vezel helpt ook om overtollig cholesterol uit de bloedvaten te verwijderen, waardoor de cardiovasculaire gezondheid toeneemt.

5. Voorkomt verkoudheid en griep
Het enzym bromelaïne helpt ook om de vorming van slijmvliezen in de luchtwegen en neusholten te verminderen. Daarom helpt ananas niet alleen om ziekten te voorkomen die slijm en slijmophoping veroorzaken, maar ook om ze te elimineren als je al een ziekte of infectie hebt opgelopen.

6. Bevordert de mondgezondheid
Naast de antioxidanten die beschermen tegen mondkanker, bevat ananas ook samentrekkende eigenschappen, die het tandvlees versterken, waardoor het vallen van de tanden wordt voorkomen.

7. Versterkt de botten
Hoewel de ananas niet erg bekend is vanwege het bevatten van een krachtige bron van calcium – die we direct associëren met sterke botten – heeft het een indrukwekkende hoeveelheid mangaan, wat een ander mineraal is dat helpt de botten te versterken. Mangaan is het meest prominente mineraal in ananas en een enkele portie van deze vrucht kan meer dan 70% van uw dagelijkse behoeften bieden.

Vorig artikelBananenschil voor natuurlijke schoonheid
Volgend artikelHebben wij in Nederland een slaapprobleem?