Graviola fruit (Annona muricata) staat ook wel bekend als Zuurzak (in het Engels: Soursop) is een fruit de voornamelijk te vinden in de Amazone en de noordoostelijke staten, De vrucht is vooral bekend vanwege het gebruik in vruchtensappen en het een uitstekende keuze voor diegenen die op dieet zijn. Volgens voedingsdeskundige heeft het fruit een lage caloriewaarde, 100 gram en levert gemiddeld 60 calorieën op. “De samenstelling brengt belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, calcium, fosfor, zink, B-vitamines (B1 en B2), die belangrijk zijn voor het metabolisme van eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamine C.

Naast een uitstekende voedingssamenstelling bevat graviola ontelbare therapeutische eigenschappen en kan het in zijn totaliteit worden gebruikt (bladeren, vruchten, zaden, schil en wortels). De belangrijkste eigenschappen zijn: diureticum, samentrekkend, ontstekingsremmend en antirheumatisch.

Voordelen van graviola
1. Graviola is rijk aan vitamine B- en C-complex
B-vitamines zijn belangrijk voor de eiwitsynthese en versterken ook het zenuwstelsel, de spijsvertering en het immuunsysteem. Graviola is zeer geschikt om in de ochtend te consumeren als sap of smoothie – je kunt deze eventueel mengen met ander fruit, zoals citroen, appel en zelfs groene bladeren groenten. Graviola is een belangrijke bron van vitamine C, helpt uitstekend om griep en verkoudheid te voorkomen en het lichaam als geheel te versterken.

2. Graviola bevat acetogeninen extracten die tevens celveroudering bestrijden en ook werken tegen kankercellen.
Hoewel niet 100% bewezen, geven sommige onderzoeken aan dat de consumptie van graviola kan helpen bij de behandeling van kanker, juist vanwege dit grote antioxiderende werking van de vrucht.

3. Het kan als natuurlijk ontstekingsremmend werken
In gevallen van ontsteking in het lichaam, kan graviola ook fungeren als een soort van natuurlijke ontstekingsremmende. Dit komt omdat het stoffen bevat die gastritis, zweren, amandelontsteking en andere verschillende ontstekingen door het lichaam bestrijden. Als je graviola met ananas mengt, kun je bovendien een lekkere en krachtige ontstekingsremmer maken.

4. Schimmelwerend en antibacterieel
Wist je dat graviola ook als een schimmelwerend en antibacterieel middel kan werken? Dit is een ander voordeel dat deze vrucht kan brengen voor het lichaam. Dit komt omdat het een olie bevat met zeer rijke eigenschappen, zodat het ook fungeert als een soort natuurlijk middel dat helpt om wormen te bestrijden.

5. Graviola bevat calcium de helpt osteoporose te voorkomen
Een ander voordeel van deze vrucht is dat het een belangrijke bron van calcium is, helpt bij het versterken van de botten, tanden en helpen bij spiercontractie en het proces van bloedstolling en om osteoporose te voorkomen – een goede tip is om minstens één stuk van deze vruchten per dag te eten of als voedingsupglemment te consumeren.

Vorig artikelGezonder zonder lactose
Volgend artikelHoe je nee kunt zeggen en een ander toch kunt helpen