Nee zeggen, is een van de lastigste dingen voor mensen om te doen. En het zijn echt niet alleen vrouwen die er moeite mee hebben. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die gebukt gaan onder het onvermogen om nee te zeggen of door hun enthousiasme overal ‘Ja’ op zeggen. Iedereen herkent wel situaties waarbij je op enig moment het gevoel hebt ‘ergens ingeluisd te zijn’ terwijl je toch écht zelf ‘ja’ zei…

Het goede nieuws is dat er een mogelijkheid is ‘nee’ te zeggen terwijl je de ander, die jou de vraag stelt, ook helpt. Ik noem dat zelf ‘Liefdevol nee-zeggen’.

Hoe kun je leren liefdevol nee te zeggen?

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat jij belangrijk vindt in je leven. Waar wil jij jouw energie voor inzetten? (Vaak is dat ook iets dat je energie oplevert.) Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

Als je dat helder hebt, kun je die levensdoelen als een kompas gebruiken op het moment dat er zich kansen, gelegenheden of keuzes voordoen. Bij elke gelegenheid dat er zich een kans, gelegenheid of keuze voordoet, stel je jezelf de volgende vragen: wil ik het? (Antwoord kan ja of nee zijn) EN dient het een van mijn levensdoelen? Als het antwoord op de laatste vraag ‘Nee’ is dan is dát het antwoord dat bij de gestelde vraag past. Door deze manier van afwegen continue toe te passen (en dat vraagt oefening) hou je de balans tussen jouw energie en de levensdoelen die wilt realiseren.

Hoe zeg je vervolgens liefdevol nee?

Liefdevol nee zeggen bestaat uit 3 elementen:

1. Je zegt duidelijk ‘nee’ op de vraag.
2. Je erkent de persoon dat hij jou deze vraag heeft gesteld.
3. Je biedt de persoon aan om te zoeken naar een manier waarop de vraagsteller toch geholpen is.

In het laatste geval kan het bijvoorbeeld zijn dat je iemand anders kent die behulpzaam kan zijn of je onderzoekt met de vraagsteller of er rek zit in de termijn waarbinnen iets moet gebeuren. Ook dat geeft meer perspectief op alternatieven.

Conclusie: ja zeggen op een vraag dient zowel het doel van jezelf als van de vraagsteller. In feite komt liefdevol nee zeggen op hetzelfde neer. Je dient jezelf én je dient de ander.

Probeer het eens en verras jezelf.

Bron: Clara Overes

Vorig artikel5 redenen waarom je graviola zou moeten consumeren
Volgend artikelChiropractie en Manuele therapie effectief bij behandeling chronische lage rugpijn