Empathie is het oorspronkelijke gevoel om erin te slagen jezelf in de plaats van de ander te plaatsen. We kunnen empathie beschrijven als proberen te voelen wat de ander voelt in een bepaalde situatie, proberen de gevoelens en emoties van de ander te begrijpen. Een beslissende factor om een empathisch persoon te worden, is om van je oordelen, verhalen en persoonlijke ervaringen af te komen en de ander te begrijpen zoals hij is. Het is om de ander te kunnen zien door de ogen en het gezichtspunt van hem en niet door die van jou.

Leer jezelf om in iemands schoenen te staan en empathisch te zijn, dit kan de sleutel zijn tot succes in relaties, omdat het je in staat stelt te leren van elkaars ervaringen, je eigen ervaringen te delen, samen te groeien, ondersteuning te bieden en bescheiden te zijn in het geven en ontvangen van. Bovendien is het belangrijk dat je jezelf in de andere plaatst, omdat je hierdoor de problemen begrijpt die mogelijk bestaan en zo conflicten vermindert.

In een werkrelatie, of andere relatie, kan empathie je helpen meer begrip te hebben voor de ander, in sommige opzichten minder veeleisend zijn en de verschillen respecteren, en pijn, argumenten en zelfs onnodige geschillen vermijden.

Hoe meer empathisch te zijn?

1. De eerste stap om een empathisch persoon te worden is om nederigheid te oefenen, aangezien arrogante, controlerende of sadistische mensen in de broosheid van de ander een mogelijkheid zien voor controle, manipulatie en het uitoefenen van macht. Er zijn ook mensen die misbruik maken van de andere of hulp aanbieden in ruil daarvoor iets terug verwachten. Empathie is een rentevrij emotioneel begrip.

2. Ten tweede is het belangrijk dat je naar elkaar kijkt, zoals het spreekwoord zegt: verder kijken dan je neus lang is. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om empathie in zichzelf te vinden vanwege de moeilijkheid om naar de ander te kijken.

3. Ten slotte zou het derde belangrijke punt grenzen en respect zijn. In alle relaties moeten er grenzen zijn en een empathisch persoon is in staat om te bepalen hoe ver je kunt gaan in relatie tot de ander. Een empathisch persoon respecteert de keuzes, het moment en de persoonlijkheid van de ander en probeert daarom niet zijn keuzes en zijn waarheden op te leggen. Het is precies de grens en in het respect dat we ervaringen uitwisselen die persoonlijke groei genereren.

Foto: Sandrachile
Vorig artikelHoe je angst beter kunt verminderen
Volgend artikelMuffins van courgette, bloemkool en geitenkaas