Om je beter te voelen over jezelf kost tijd, maar als je zover bent, verandert alles, en dezelfde last lijkt minder zwaar te wegen. Volgens een studie van Ulrich Orth en Ruth Yasemin Erol, van de Universiteit van Berlijn, bereiken mensen een hoger niveau van eigenwaarde op een leeftijd van rond de 60. Waarom is deze eigenwaarde niet eerder te bereiken en waarom ontwikkelen we dit essentiële onderdeel van onze persoonlijke ontwikkeling niet tijdens onze jeugd en volwassenheid?

Er zijn zonder twijfel veel factoren. Naast de aspecten die ons beperken en die ons ervan weerhouden om beter met onszelf om te gaan, is er echter behoefte aan verandering. Van het proactief zijn tot werken met dit uitzonderlijke psychologische effect, dat is het gevoel van eigenwaarde en persoonlijke voldoening.

Laten we naar deze 3 stappen kijken.

1. Verbeter je attributiestijl
Attributiestijl heeft te maken met hoe we onze prestaties en mislukkingen met elkaar in verband brengen. Wanneer je iets voor mekaar krijgt, komt dat omdat andere mensen je hebben geholpen of omdat je er hard genoeg voor hebt gewerkt? We moeten de touwtjes in handen nemen van onze realiteit en hiervoor moeten we onze waarden, vaardigheden en capaciteiten erkennen.

Elk succes of elke fout is alleen afhankelijk van de persoon zelf. Dus een manier om beter met onszelf om te gaan, is te kunnen herkennen hoeveel we waard zijn, wat we kunnen bereiken, waar onze sterke punten zijn, en ook wat onze beperkingen zijn.

2. De enige stem die we zouden moeten luisteren is die van onszelf
Onze wereld wordt bewoond door honderden, duizenden stemmen. De stemmen van onze naaste omgeving zoals familie, leraren, werkgevers, collega’s, vrienden, partners, social networking enz.

Van al deze geluiden is er een die vaak tot zwijgen wordt gebracht: namelijk onze eigen stem. Laten we dus een deel van onze energie wijden aan het zo nu en dan opheffen van al dit omgevingsgeluid en luisteren, terwijl we onze ware behoeften begrijpen.

3. Maak van je passies je manier van leven
Dus, om goed te voelen over jezelf, volg je passies. Trek je niets aan van het advies van anderen, stem af op je eigen identiteit en maak je voorkeuren, identiteit en essentie je levenswijze. Hierdoor zul je je niet alleen meer tevreden en gelukkig, maar je ook meer voldaan voelen.

Vorig artikelWaarom kiezen voor biologisch voedsel?
Volgend artikelFruit is een essentiële voedsel in ons dagelijks leven