Pompoen is een voedingsmiddel dat onder meer een enorme hoeveelheid vitamines en mineralen bevat, een laag caloriegehalte, geen cholesterol en geen verzadigde vetten. Bovendien is het rijk aan vezels en is het gemakkelijk op te nemen in het dagmenu vanwege het gemak van de bereiding en de verscheidenheid aan recepten waarin de pulp en zaden kunnen worden gebruikt. De voordelen van pompoen zijn talrijk en de consumptie ervan wordt vaak aanbevolen door artsen, zowel voor cholesterolcontrole en gewichtsverliesprogramma’s, als voor de behandeling en preventie van vele ziekten.

Pompoen is één van de groenten met de hoogste concentratie bètacaroteen. Na inname wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A, een natuurlijke antioxidant die effectief werkt om de integriteit van de huid en slijmvliezen en de kwaliteit van het gezichtsvermogen te behouden. Het is de moeite waard eraan te denken dat de consumptie van vitamine A ook helpt om de gezondheid van de huid, botten en tanden te behouden.

Om deze voordelen te verkrijgen, moet de pompoen worden geconsumeerd samen met een gezond en uitgebalanceerd dieet, dat kan worden opgenomen in recepten zoals salades, puree, cakes, taarten en koekjes. Zie hieronder hoe je een gezond en lekker pompoen recept maakt.

Pompoenpastei

Ingrediënten

  • 250 gr gekookte pompoen met weinig water
  • 100 gr champignons oosterzwam
  • 100 gr ongezouten hazelnoten
  • 70 gr plantaardige yoghurt
  • Half middelgrote ui
  • Teentje knoflook
  • Scheutje olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze:
Kook 250 gr pompoen met weinig water in een overdekte pan en op laag vuur, samen met een half middelgrote ui in vierkanten gesneden. Snijd terwijl de pompoen kookt 100 gr champignons en doe deze in een koekenpan om te bruinen samen met een scheutje olijfolie, een klein teentje knoflook, zout en zwarte peper naar smaak. Klop 100 gr hazelnoten in de blender of mixer tot je een poeder krijgt; doe het geroosterde poeder samen met een lepel olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur gedurende 3-4 minuten. Als de pompoen gaar is, klop je hem in de blender en voeg je de champignons, hazelnoten en 70 g plantaardige yoghurt toe tot je de gewenste dikte hebt.

Pompoenchips:
Deze pompoenchips zijn een gezonde en voedzame aanvulling op je favoriete salade, een heerlijk broodje of gewoon als tussendoortje.

Ingrediënten:

  • 200 gram pompoen
  • 1 snufje paprika
  • 1 snuifje roze zout uit de Himalaya
  • 1 snufje peper

Bereidingswijze:

  1. Schil de pompoen goed en snijd met een dunschiller heel dunne plakjes.
  2. Voeg zout, peper en paprika toe en meng alles goed met je handen.
  3. Bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 ° C, of tot ze droog en krokant zijn.

Manier van serveren:
Deze chips zijn perfect om als tussendoortje te eten of om als knapperig element in bijvoorbeeld een salade te verwerken.

Foto: Viviana Rishe