Foeniculum vulgare, beter bekend als venkel, is een smakelijk culinair kruid en medicinale plant. De venkelplanten zijn groen en wit met gevederde bladeren en gele bloemen. Zowel de knapperige bol als de zaden van de venkelplant hebben een milde, zoethoutachtige smaak. De smaak van de zaden is echter krachtiger vanwege de etherische oliën.

Naast de vele culinaire toepassingen bieden venkelknollen en -zaden een groot aantal gezondheidsvoordelen en hebben ze ontstekingsremmende, stimulerende, spijsverterings- en diuretische eigenschappen en hebben daarom verschillende voordelen, zoals:

1. Venkelthee voor buikkrampjes
Venkelthee is goed voor het stoppen van buikkrampjes bij baby’s die niet langer borstvoeding krijgen, maar niet mag worden gebruikt zonder medisch advies of in grote hoeveelheden. Voor baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, kan de oplossing wellicht zijn dat de moeder venkelthee drinkt, omdat dit kruid de melkproductie kan verhogen en de eigenschappen van het kruid worden doorgegeven aan de baby op het moment van borstvoeding.

2. Helpt het spijsverteringssysteem te ontspannen
Deze plant wordt vaak antispasmodisch genoemd, dus het kan helpen het spijsverteringsstelsel te ontspannen, krampen en gas te verlichten en het prikkelbare darm syndroom te behandelen. De bijdrage van oestrogeen remt spierspasmen, wat de spijsvertering vergemakkelijkt.

3. Vermindert de eetlust en helpt af te vallen
Het versnelt de stofwisseling, waardoor je sneller vet kunt verbranden, cellulitis vermindert en de eetlust reguleert. Deze thee helpt vochtretentie te verminderen, waardoor het één van de beste infusies is om gewichtsverlies te bevorderen.

4. Verlicht menstruatie- en darmkrampen
Venkelthee heeft belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid en het welzijn van het lichaam en wordt ook veel gebruikt om menstruatiekrampen te bestrijden. Het helpt de spieren te ontspannen en vermindert pijn, zwelling en kleine infecties.

5. Heeft een ontgiftend effect
Venkelthee of -sap helpt bij het afvallen, ontgift het lichaam van giftige stoffen en voorkomt vochtophoping. Het wordt over het algemeen gebruikt om het metabolisme te verhogen tijdens gewichtsverlies, omdat het gifstoffen en water uit het lichaam verwijdert.

6. Bestrijd slechte adem
Omdat het actief werkt om bacteriën te bestrijden, kan venkelthee je helpen de slechte adem te bestrijden door de bacteriën in je mond te elimineren. Daarnaast kan het drinken van venkelthee na het eten van knoflook je helpen om de geur en ook de goede smaak te vermijden.

Hoe te gebruiken
Venkelzaden of -bladeren kunnen worden gebruikt om thee te bereiden of om toe te voegen aan cakes en taarten, wat een karakteristieke aromatische smaak geeft. Maar venkelbladeren en hun stengels kunnen worden gebruikt bij het koken om vlees of vis te kruiden, maar ook voor salades of sappen.

Hoewel de venkelthee veel voordelen heeft, is het in geval van gezondheidsproblemen belangrijk om een arts te raadplegen voordat je het gebruikt, vanwege de mogelijke bijwerkingen voor de zwangere vrouw en vrouwen die borstvoeding geven.

Vorig artikel2 manieren om pompoen op een gezonde manier te consumeren
Volgend artikelWelkome Wijk moet acceptatie bewoner met psychische achtergrond vergroten