Onderzoek naar het alcoholgebruik tijdens de coronacrisis ten opzichte van vóór de crisis, bevat aanwijzingen dat juist een kwetsbare groep Nederlanders meer is gaan drinken. Houd die groep in de gaten, waarschuwen de onderzoekers.

Dat het alcoholgebruik in het eerste corona-jaar veranderde ten opzichte van daarvoor, was wellicht te verwachten. De horeca- en uitgaansgelegenheden waren door diverse lockdowns immers regelmatig dicht of beperkt open. De meeste mensen bleven echter (ongeveer) hetzelfde drinken als vóór de crisis. Een kleine groep is meer gaan drinken, terwijl een grotere groep juist minder alcohol is gaan drinken.

Onderzoek van het Trimbos-instituut op basis van het vragenlijstonderzoek van de RIVM Corona Gedragsunit en GGD’en naar gedrag, welzijn en draagvlak geeft nu een beeld van de veranderingen in het drinkgedrag tijdens de coronacrisis ten opzichte van daarvoor.

Alcoholgebruik bij angst, stress en neerslachtigheid
Deelnemers aan het onderzoek kregen ook vragen over angst, neerslachtigheid en stress. Het baart de onderzoekers zorgen dat juist bij ondervraagden die hier last van hebben, tot wel een kwart antwoordde meer te zijn gaan drinken.

“Omdat alcoholgebruik op zichzelf ook angst, neerslachtigheid en stress kan veroorzaken, kunnen mensen die alcohol drinken om met deze negatieve emoties en gevoelens om te gaan in een vicieuze cirkel komen”, zegt onderzoeker Carmen Voogt.

“Het is essentieel om risicogroepen te ondersteunen door vroegtijdig een passend aanbod van laagdrempelige (online) alcoholinterventies en bewezen (kosten) effectieve (beleids)maatregelen aan te bieden”, adviseren de onderzoekers.

Minder drinken mogelijk tijdelijk
Voor wat betreft de groep mensen die minder is gaan drinken: de onderzoekers vrezen dat die gezondheidswinst snel kan verdampen “als de drinkomgeving weer gaat lijken op die van vóór de coronacrisis.”

> Alcoholgebruik blijvend verminderen? Verander dan ook de omgeving.

Alcoholgebruik tijdens het eerste jaar van de coronacrisis in Nederland
AF1960 FACTSHEETS
Welke mensen (16+) zijn (veel) meer of (veel) minder alcohol gaan drinken?

Meer informatie
Neem dan contact op met Carmen Voogt Wetenschappelijk medewerker Alcohol van het Trimbos-Instituut
Bijdrage: Trimbos-instituut | Publicatiedatum 20-04-2022
Vorig artikelWerken aan de weerstand is voornaamste reden gebruik voedingssupplementen
Volgend artikelMeivakantie Europa: grote verschillen tussen zuidwest en zuidoost Europa