Voel jij dat je dagelijks overspoeld wordt door informatie en onnodige afleidingen?

Voel je een behoefte om de dagelijkse stress en je uitstelgedrag te lijf gaan?

Ga dan effectiever (slimmer en sneller) werken met de volgende 4 tips.

1. Voorkom stress en ontspan
Goede beslissingen worden niet genomen onder stress. Om de beste beslissingen te kunnen nemen dien je rustig en ontspannen te zijn. Het is belangrijk dat je intelligente oplossingen bedenkt en niet zomaar in actie komt. Het bedenken van een goede oplossing voor je probleem dient overwogen te gebeuren. Maar hoe blijf je nou kalm als je 100 dingen te doen hebt?

Door te werken met een systeem waar je volledig op kunt vertrouwen. Dit geeft je overzicht en hierdoor voel je niet langer die onrust omdat je bang bent dingen te vergeten.​ Je kiest voor de juiste acties en daar ben je op gefocust. De rest doe je niet, je kunt namelijk niet alles doen!

2. Zorg voor minder afleiding
Kies voor hulpmiddelen die je helpen om minder afgeleid te zijn en gefocust te blijven. De hulpmiddelen die je wilt inzetten om je doelen te bereiken moeten je tijd besparen en niet zoals vaak het geval is voor meer afleiding zorgen. Hoe ga je om met je e-mails, social-media en alle andere afleiding? Hoe ga je om met je acties (to-do lijstjes)? Zorg voor een overzichtelijk systeem. Wees creatief maar werk wel met routines, dit voorkomt afleiding. Wees vrij en werk op gezette tijden geconcentreerd door te werken met een goede planning. Leer methodes die je helpen om gefocust te blijven op (wat voor jou op dat moment belangrijk is) en beter om te gaan met alle afleidende zaken zoals e-mail, internet en social media.

3. Wees minder bereikbaar
Waarom zou je altijd bereikbaar moeten zijn? Voorkom dat je altijd beschikbaar bent. Dat is vragen om afleiding en onderbreking. Het weerhoudt je van focus en het volgen van je eigen plan. Bedenk eens of het niet beter is om soms even ergens anders te gaan werken, om echt dingen gedaan te krijgen? Werk eens vanuit huis of een openbare ruimte waar je niemand kent. Kies bewust voor momenten van ongestoord werken aan datgene wat er echt toe doet voor jou. Laat anderen de telefoon opnemen of laat een prettige voicemail horen waarin je aangeeft zelf op een later tijdstip terug te bellen. (Als het jou uitkomt en je hier tijd voor hebt gepland). Je legt jezelf vaak onnodig veel druk op door constant beschikbaar en/of bereikbaar te zijn. Neem de telefoon niet op als dat wat je nu aan het doen bent echt belangrijk is.

4. Word pro-actief
Zorg ervoor dat je helder voor ogen hebt waar je op gefocust wilt zijn en waarom dit belangrijk is, zodat je snel in een proactieve modus komt. Een pro-actieve houding betekent dat je nadenkt over wat je wilt bereiken, hierop dingen initieert en deze acties ook inplant. Zolang je re-actief bent (in een afwachtende houding) en je laat opslokken door de waan van de dag, dan zul je nooit je doelen bereiken. Als je goed georganiseerd bent, kun je sneller consequenties overzien en goede beslissingen nemen. Denk vooraf na over wat er eventueel mis kan gaan en neem dit mee in je planning.

Wanneer je deze tips volgt dan werk je slimmer en zul je meer bereiken.

PS Wil jij een dag actief aan de slag met slimmer werken en meer bereiken?
Ga dan aan de slag gaan met de RDA-methode, deze methode geeft je inzichten en tools om werk en privé goed in balans te krijgen en meer resultaatgericht te werken. Het is een speciale leuke leerzame methode voor leiders (denk hierbij aan: ondernemers, managers, adviseurs, coaches etc.). Jouw eerste stap naar een fijne balans en meer bereiken in je leven.

Bijdrage: Antoinette Nunes
Antoinette is gericht op kennis krijgen over persoonlijke ontwikkeling, de werking van het brein en focus & effectiviteit. Vanuit deze opgedane kennis heeft ze de RDA-methode ontwikkeld.
Vorig artikelRitalin gebruikers zonder recept onbewust van risico’s
Volgend artikel4 soorten voedsel die de productie van endorfine stimuleren