Wist jij dat van alles wat je op je huid smeert ongeveer 60% in je lijf terecht komt? Dat is behoorlijk veel. Vooral als je niet weet wat je nu eigenlijk smeert.

Aan nagenoeg alle crèmes, olies en lotions worden stoffen toegevoegd om deze te conserveren, smeerbaarder te maken, lekkerder te laten ruiken, een kleurtje te geven, etc. Al deze stoffen die je niet kent, komen zonder dat je het weet in je lichaam terecht.  Daarom hebben wij in dit artikel een aantal stofjes voor je op een rijtje gezet.

Conserveringsmiddelen
Een conserveringsmiddel zorgt ervoor dat een product niet van kleur en/of structuur verandert zodat het er hetzelfde uit blijft zien en voelen en de werkbaarheid intact blijft. Conserveringsmiddelen (vaak parabenen) worden al bijna 100 jaar gebruikt. Het vergroot niet alleen de houdbaarheid maar doodt ook de bacteriën die o.a. in een potje crème willen gaan groeien.

Meer dan 75% van alle huidverzorgingsproducten bevatten parabenen. Maar die zijn gevaarlijk!
Veel cosmetische producten bevatten parabenen als conservering, in een concentratie van ongeveer 0,3% tot 1%. Parabenen kregen na publicatie van een onderzoek van P.D. Darbre een slechte naam. In het onderzoek wordt gesuggereerd dat gebruik van parabenen in verband kan worden gebracht met borstkanker. Toch verklaarde Cosmetics, Toiletries and Perfumery Association verklaarde dat parabenen officieel goedgekeurd zijn voor gebruik onder de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG), de Europese wetgeving die alle cosmetica en toiletartikelen regelt. (Bron: NCV)

Ondanks deze verklaring twijfelen nog veel mensen over het gebruik van parabenen. In Denemarken zijn inmiddels twee soorten parabenen verboden in producten voor jonge kinderen.

Natuurlijke alternatieven
Gelukkig zijn er goede, gezonde en natuurlijke alternatieven voor parabenen. Je kunt conserveren met bijvoorbeeld bioalcohol in combinatie met natuurlijke en/of biologische essentiële oliën.

Natuurlijke alternatieven

Microplastics
De laatste tijd wordt er ook steeds meer gedeeld over het gebruik van microplastics in cosmetica. Dit zijn hele kleine deeltjes plastic die worden toegevoegd om de smeerbaarheid te bevorderen. In een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is hier een heel item aan gewijd. Ook zie je dat steeds meer keurmerken de touwtjes aantrekken om te verzekeren aan consumenten dat hun keurmerk het gebruik van microplastic niet toelaat. NCS (Natural Cosmetics Standard) is zo’n keurmerk. Daarbij kun je ook als consument iets doen. The Plastic Soup Foundation heeft een app ontwikkeld die ‘Beat the microbead’ heet, deze is vrij downloadbaar op je telefoon. Hiermee kun je een ingrediëntenlijst scannen op microplastic. Neem die dus voortaan mee naar de winkel!

Uv-beschermers
Je huid tegen schadelijke Uv-stralen beschermen is een must, maar veel crèmes en lotions doen dit door gebruik te maken van makkelijk opneembare chemicaliën, die daarmee ook weer in je lijf terecht komen. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke beschermers, zoals vitamine E, die ook veel in crèmes gebruikt wordt.

In kleuren en geuren
Andere chemische stoffen die gebruikt kunnen worden zijn synthetische kleuren en geuren. Deze worden gebruikt om de kleur van het product te behouden of om een product lekker te laten ruiken. Maar als je er gevoelig voor bent kunnen ze de huid behoorlijk irriteren.

De geur van verzorgingsproducten vinden veel mensen ontzettend belangrijk. We voelen ons prettig bij een lekker luchtje. Het is het eerste wat we doen: we ruiken aan het product voor we het opsmeren. Maar deze geurstoffen worden vaak in verband gebracht met overgevoeligheid van de huid. Het is ook goed mogelijk alleen natuurlijke ingrediënten zoals lavendel, roos en munt te gebruiken. Over het algemeen zijn deze natuurlijke geurstoffen minder allergeen dan hun chemische tegenhangers.

In kleuren en geurenUit liefde voor je huid
De natuur levert ons de allerbeste middelen om onze huid gevoed, gehydrateerd en stralend te houden. Waarom zou je daar nog iets chemisch aan toe willen voegen?

Tip: check je badkamerkastje
Als je dan zo lekker bezig bent om te ontdekken wat je allemaal op dagelijkse basis op je huid smeert, loop dan ook eens je badkamerkastje na. Veel mensen schrikken van de hoeveelheid chemische toevoegingen in de producten. Een tip: je hoeft niet alles in één keer te vervangen, je kunt bijvoorbeeld per categorie nieuwe keuzes maken.

Bijdrage: Judith Webber, eigenaresse Miracles by Stella – liefdevolle natuurlijke & vegan huidverzorging
Vorig artikelMooi haar en mooie huid met het juiste sap!
Volgend artikelPositieve trends in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie