Intense gele kleuring; gouden melk is één van de juwelen van ayurvedisch voedsel. Het belangrijkste ingrediënt is kurkuma, een Indiase specerij met een hoge ontstekingsremmend en antioxiderende werking dankzij een stof genaamd curcumine. Dit pigment vermindert vetopslag in het lichaam, versnelt het metabolisme en helpt bij het proces van eiwitvertering. Dit alles maakt je een bondgenoot van diegenen die willen afvallen. Kurkuma verbetert de huid nog steeds, beschermt de lever en versterkt het immuunsysteem.

De voordelen van gouden melk zijn: het werkt als een natuurlijk antibioticum en pijnstillend, voorkomt infecties, verbetert de bloedsomloop en de spijsvertering, voorkomt menstruatiepijn, hoofdpijn en veroudering, versterkt de huid en helpt je beter te slapen.

Het onderstaande recept bevat ook plantaardige melk, rijst, amandelen en noten. Dit type melk heeft verschillende voordelen ten opzichte van het dier, omdat het lactose mist en cholesterolvrij is. Plantaardige dranken zijn ook rijk aan vezels, die de darmfunctie ondersteunen en obstipatie bestrijden en een laag glycemische index hebben.

Zwarte peper en kokosolie versterken de opname van curcumine. Kaneel geeft niet alleen een speciale smaak aan het preparaat, het heeft ook antioxidanten, bestrijdt infecties, helpt bij de spijsvertering, naast andere voordelen.

Voorzorgsmaatregelen
Over het algemeen is de inname van gouden melk veilig en wordt deze door het lichaam goed verdragen. Consumeer maximaal drie keer per dag; excessen kunnen maagklachten veroorzaken. Zwangere vrouwen en baby’s moeten deze melk vermijden, evenals iedereen die stenen in de galblaas heeft, zweren of maag hyperaciditeit. En als het de bedoeling is om het drankje in de voeding op te nemen om af te vallen, is het goed te weten dat het geen wonderen doet en meer wordt gebruikt voor gezondheidskwesties.

Gouden melkrecept ingrediënten:
• 1 eetlepel kokossuiker
• 1 theelepel kurkumapoeder;
• ¼ theelepel gemberpoeder;
• ¼ theelepel gemalen kaneel;
• 1 snufje zwarte peper;
• 2 eetlepels kokend water;
• 2 kopjes (thee) plantaardige melk.

Bereidingswijze
Meng in een middelgrote kom honing, saffraan, gember, peper en kaneel. Meng goed en voeg dan het kokende water toe om de honing op te lossen. Voeg de plantaardige melk toe. Voeg meer honing toe opgelost in kokend water om het zoeter te maken.

Hoe te consumeren
Het is belangrijk om de gouden melk snel na de bereiding te consumeren, zodat de drank zijn voedingswaarde niet verliest. Eén glas per dag is de aanbevolen hoeveelheid, om de stofwisseling niet te beïnvloeden. Veel mensen drinken het ‘s-avonds liever vóór het slapengaan, omdat het ook bijdraagt aan een goede nachtrust.

Vorig artikelLachgasmaterialen herzien: geen onschuldig middel
Volgend artikelVegan recepten met waterkers