Citrus Aurantium is een plant afkomstig uit Azië, ook bekend als zure, bittere of Sevilla-sinaasappel. Het wordt gebruikt als een medicijn door de traditionele Chinese geneeskunde of als een voedingssupplement dat verschillende voordelen biedt, vooral om bij te helpen bij het afvallen.

De plant kan volledig worden gebruikt door de bladeren, bloemen, fruit en zaden te gebruiken voor consumptie. Het is een licht ovale vrucht met dikke en bittere schil en bevat een zeer zure en sappige pulp.

Waar is Citrus Aurantium goed voor?
Naast afvallen, heeft het ook een kalmerende werking tegen slapeloosheid en angst, is slijmoplossend, antibacterieel, antioxidant, laxeermiddel, diureticum en gebruikt bij de behandeling van maag- en ademhalingsproblemen.

Voordelen van Citrus Aurantium
Citrus Aurantium is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, kalium, vezels en antioxiderende stoffen.

Vezels zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de darmtransit en het verhogen van de verzadiging, het verminderen van de eetlust. Ze helpen ook bij het verminderen van de absorptie van vetten en koolhydraten door het cholesterol en glucosegehalte in evenwicht te brengen.

De aanwezigheid van vitamine C en flavonoïden zorgt voor een antioxiderende werking en gaat de effecten van celbeschadiging door vrije radicalen tegen. Het draagt dus bij aan het vertragen van veroudering, voorkomt bepaalde soorten ziekten en helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het fruit gebruikt als een stimulans van de maag-darmfunctie en het als algemene tonicum. De pulp wordt als tonisch en alkaliserend beschouwd, en is gunstig voor mensen met leverproblemen. De schil is het meest gebruikte deel van de vrucht vanwege zijn smaak en functionele eigenschappen.

De bladeren en takken worden gebruikt om aromatische essences en kalmerende preparaten te produceren, geschikt voor nerveuze en angstige mensen. De bloemen kunnen ook worden gebruikt als kalmeringsmiddelen en hebben een krampstillend werking.

Helpt gewicht te verliezen
Vanwege de aanwezigheid van actieve stoffen genaamd adrenerge amines (vergelijkbare structuur van synefrine) in de samenstelling, vooral in de schors, het gebruik van de plant kan een grote bondgenoot zijn bij gewichtsverlies. Synefrine werkt op het centrale zenuwstelsel (CZS) en heeft door adrenerge effecten het vermogen om de stofwisseling en vetafbraak te verhogen, de eetlust te verminderen en de verbranding van lichaamsvet te stimuleren.

Citrus Aurantium dosering
Aangezien het in vele vormen op de markt komt, varieert de dosering per product en fabrikant. Doseringen boven 600 mg per dag worden echter niet aanbevolen. Idealiter zou de consumptie moeten worden gedaan op aanbeveling van een gekwalificeerde professional.

Bijwerkingen van Citrus Aurantium
De negatieve effecten die Citrus Aurantium kan veroorzaken, hebben voornamelijk betrekking op het cardiovasculaire systeem en worden versterkt wanneer ze worden geassocieerd met andere verbindingen, zoals cafeïne.

Citrus Aurantium lijkt de bloeddruk te verhogen. Daarom moet het met voorzichtigheid worden geconsumeerd door mensen met hartproblemen of andere specifieke ziekten.

Opgemerkt moet worden dat wanneer gebruikt als onderdeel van de samenstelling van supplementen, het kan worden geassocieerd met andere verbindingen die bijwerkingen versterken, dus de aanbeveling voor gebruik moet worden gedaan door een gekwalificeerde arts, of voedingsdeskundige.

Vorig artikelNemen partydrugsgebruikers afvaldumpingen op de koop toe?
Volgend artikelDe voordelen van vroeg slapen