Mensen die op dieet zijn proberen vaak wit brood in te ruilen voor bruin- of volkorenbrood. Dit doen zij omdat in deze soorten brood meer vezels zitten. Vezels zijn erg handig, want zij helpen jou bij het verteren van je eten. De laatste tijd zie je echter steeds vaker glutenvrij brood verschijnen, ook bij mensen die geen glutenallergie hebben. Is glutenvrij brood een alternatief voor iemand die wil afvallen?

Glutenvrij brood zal vrij zijn van bepaalde eiwitten, die aanwezig zijn in granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver. Het bevat daarentegen niet minder calorieën, laat staan dat het helpt bij het verliezen van vet. De belangrijkste functie van glutenvrij brood is dan ook echt voor mensen die gluten niet kunnen verteren. Een glutenvrij dieet kan echter wel helpen onze inname van brood, crackers en pasta in het algemeen te verminderen. Hiermee kun je dus wel gewicht verliezen.

Bruin- en witbrood zijn samengesteld uit tarwemeel, dat wordt verwijderd voor mensen die niet tegen gluten kunnen. Voor degenen die hier geen problemen mee hebben, kan dit een goede optie zijn. Bruinbrood bevat meestal minder calorieën dan glutenvrij- en witbrood, maar niet altijd. Het is dus goed om even op het etiket te kijken naar de voedingsinformatie.

Deskundigen zeggen dat een dagelijkse inname van genoeg vezels ziekten kan voorkomen als borst- en prostaatkanker, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

Toch moeten we wel voorzichtig zijn bij het kiezen van een brood. Sommige volkorenbroden hebben bijvoorbeeld veel meer wit meel dan een witbrood. Wees dus bewust van wat je koopt en lees de etiketten. Wanneer je niet weet of een ingrediënt van het brood gezond is, zoek het dan even op via het internet.

Vorig artikelVegan amandel kaas recept
Volgend artikelKankerpatiënt informeren over neuropathie loont