Calcium is primair verantwoordelijk voor onze botopbouw en dat is reden genoeg om het een fundamenteel onderdeel van onze voeding te vormen. In dit artikel meer informatie over deze voedingsstof en wat zijn calcium rijke voedingsmiddelen?

Calcium is essentieel in het dieet van een mens en het moet in de juiste hoeveelheid worden geconsumeerd. Naast verantwoordelijk voor de botvorming, draagt het ook bij aan de goede werking van het hart en de samenstelling van zenuwen en spieren.

Dit mineraal kan, wanneer het niet correct wordt geconsumeerd, ernstige gevolgen hebben voor ons lichaam, ernstige ziekten ontwikkelen en de kwaliteit van leven drastisch aantasten. Om je gezonder te maken, hebben we dit artikel samengesteld met 5 belangrijke calciumrijke voedingsmiddelen die je in je dieet moet opnemen.

1. Havermout
Omdat het niet duur is en meer vezels biedt dan granen, wordt havermout meestal niet weggelaten uit het menu voor de lijn. “Een belangrijk voordeel van voedsel is echter de vermindering van slechte cholesterol (LDL)”. Wat weinig mensen weten, is dat het ook rijk is aan calcium en (300 mg mineraal voor elke 100 g graan biedt) het past goed in bij brood- en cakerecepten en als papje of fruit.

2. Spinazie
Spinazie is een antioxiderende voedings- en vezelbron en is ook rijk aan calcium (elke 100 g van de groente bevat 160 mg van de voedingsstof). Een ander kenmerk van spinazie is het hoge ijzergehalte dat het zeer geschikt maakt voor mensen die lijden aan bloedarmoede door ijzertekort.

3. Lijnzaad
Een portie lijnzaad; (100 g bevat 200 mg calcium); volgens voedingsdeskundigen wordt het aanbevolen om op de hoogte te zijn van dit voedsel omdat het zeer calorische waarde heeft. Diezelfde hoeveelheid biedt ongeveer 490 calorieën; lijnzaad is ook een bron van Omega-3, meervoudig onverzadigd vet dat hart- en vaatziekten voorkomt,

4. Chiazaad
Chiazaad is rijk aan Omega 3, vezels, ijzer en eiwitten; chiazaad mag niet uit de lijst blijven. Elke 100 g van het voedsel bevat 556,8 mg van het mineraal. Chiazaad staat er nog steeds om bekend het hart te beschermen, het immuunsysteem te verbeteren, krampen te bestrijden en het functioneren van het zenuwstelsel te bevorderen.

5. Sesamzaad
Een ander bestanddeel dat vaak wordt gebruikt in diëten voor gewichtsverlies is sesam omdat het, naast calcium, een hoge concentratie vezels bevat en daarom bijdraagt aan een verhoogde verzadiging, helpt bij het verbeteren van de darmtransit en het beheersen van bloedglucose.

De dagelijkse calciumaanbeveling voor gezonde volwassenen is 1000 mg; het is mogelijk om deze hoeveelheid via voedsel te bereiken. Calciumsuppletie is geïndiceerd in geval van een tekort, lage consumptie of in het geval van ziekte. Raadpleeg een arts of voedingsdeskundige om je behoeften te begrijpen en juiste begeleiding te krijgen.

Vorig artikelWortel cake
Volgend artikelIs het ook echt zo?