Ruim de helft van de ouders die roken stopt binnen drie maanden succesvol als ze de telefonische coaching Rookvrije Ouders krijgen. Daarmee is deze coaching 7,5 keer effectiever dan wanneer ouders een zelfhulpbrochure ontvangen.

Dat blijkt uit een studie van het Trimbos-instituut in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Van een groep van 87 ouders ontving de helft de telefonische coaching Rookvrije Ouders van SineFuma. Deze coaching bestaat uit zes gesprekken en een interactief magazine over stoppen met roken dat speciaal voor ouders ontwikkeld is. De andere helft van de groep ontving een algemene zelfhulpbrochure over stoppen met roken.

Rookvrij opgroeien
Van de ouders die zich telefonisch lieten coachen, gaf na drie maanden 53% aan de afgelopen 7 dagen niet gerookt te hebben. Bij ouders die alleen een zelfhulpbrochure ontvingen, was dat 13%. “Deze resultaten laten zien dat we met deze telefonische coaching het aantal kinderen kunnen vergroten dat in Nederland in een rookvrije thuisomgeving opgroeit”, zegt Tessa Scheffers-van Schayck die over het onderzoek publiceerde.

Eerder onderzoek
Eerder onderzoek bevatte ook al aanwijzingen voor de effectiviteit van de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Dat onderzoek hield echter onvoldoende rekening met de dagelijkse praktijk. Zo kregen ouders €100,- voor hun deelname en was de telefonische coaching gratis voor ouders. In de dagelijkse praktijk verschilt het echter per zorgverzekeraar of de telefonische coaching vergoed wordt. “Bij de nieuwe studie hebben we wel rekening gehouden met die praktijkfactoren”, zegt Scheffers-van Schayck.

Rookvrije Ouders naar Rookvrije Start
De telefonische coaching Rookvrije Ouders wordt onderdeel van het aanbod van de Rookvrije Start. De Rookvrije Start ondersteunt zorgverleners bij het bespreekbaar maken van stoppen met roken met (aanstaande) ouders, onder andere middels een multidisciplinaire e-learning. Ook de doorverwijstool van Rookvrije Ouders, waarmee zorgverleners ouders snel en makkelijk kunnen doorverwijzen naar de telefonische coaching Rookvrije Ouders, wordt onderdeel van de Rookvrije Start.

Aanmelden voor ouders
Ouders kunnen zichzelf ook via ikstopnu.nl aanmelden voor een vrijblijvend en gratis telefoongesprek over de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Doorverwezen ouders worden binnen één week gebeld door een stoppen-met-rokencoach en ontvangen tijdens dit gesprek meer informatie (bijvoorbeeld over de kosten en vergoeding).

Meer informatie
Neem dan contact op met Tessa Scheffers – van Schayck van het Trimbos-Instituut

Vorig artikelEiwitmasker bevordert de schoonheid van je huid
Volgend artikelZonbescherming voor kinderen… extra belangrijk! Wist u dat al?