Er zijn veel theorieën die verschillende manieren suggereren om het geheugen en helderder denken te verbeteren, maar geen enkel onderzoek ondersteunt dit concept. Eén daarvan is dat het toevoegen van rozemarijn aan voedsel of water, of zelfs het inademen van de geur ervan, je hersenen een boost kan geven. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat rozemarijn is: rozemarijn is wetenschappelijk gezien Rosmarinus officinali, een kruid met naaldachtige bladeren. Als ze bloeien, zijn de bloemen wit, paars, roze of diepblauw en ze zijn verwant aan de muntfamilie. Het is inheems in Azië en de Middellandse Zee, maar wordt ook in de VS verbouwd. Rozemarijn is een vaste plant, wat betekent dat ze het hele jaar door geteeld worden als de lucht warm genoeg is.

Het heeft een licht bittere smaak en wordt als specerij gebruikt in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder koffie, thee, wijn en vele andere kruiden. Het wordt ook gebruikt in parfum, shampoo, conditioner en toegevoegde zeep en sommige mensen genieten ook van thee met rozemarijn smaak. Een onderzoek onder 28 oudere volwassenen wees uit dat een dagelijkse dosis van 2 eetlepels gedroogd rozemarijn poeder en 1/4 kopje water geassocieerd was met statistisch significante geheugenverbeteringen. Dit is de eerste studie die aanwijzingen heeft gevonden voor een positief verband tussen het gebruik van rozemarijn bij geheugen en cognitieve prestaties.

Deelnemers werden blootgesteld aan de geur van rozemarijn tijdens visuele verwerking en seriële aftrekking. De snelheid en nauwkeurigheid van de taak namen toe met een hogere hoeveelheid rozemarijn smaak. Dit onderzoek onderzocht hoe de geur van rozemarijn de cognitie beïnvloedde, niet alleen in termen van geheugen en cognitieve prestaties, maar ook in relatie tot andere aspecten van cognitie. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 53 studenten van 13 tot 15 jaar en omvatte 40 schoolgaande kinderen die ofwel in een kamer met rozemarijngeur of zonder geur werden geplaatst. De resultaten, die nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift zijn gepubliceerd, tonen aan dat de rozemarijngeur in de kamer een positief effect had op de prestaties van de deelnemers op het gebied van geheugen en cognitieve prestaties. Het onderzoek, gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de British Psychological Society, benadrukte ook de voordelen van rozemarijngeur.

Onderzoekers ontdekten dat hun geheugen van afbeeldingen en getallen verbeterden toen de etherische olie van rozemarijn in de kamer werd gesproeid. Bij één van de onderzoeken waren 80 volwassenen betrokken die 250 milliliter rozemarijn- en mineraalwater dronken. Degenen die rozemarijn water dronken, vertoonden volgens de onderzoekers een kleine verbetering in hun cognitieve functie in vergelijking met degenen die mineraalwater dronken. Er zijn verschillende andere onderzoeken gepubliceerd met resultaten die een positief effect laten zien op het rozemarijn gerelateerde geheugen, zoals het geheugen van plaatjes en cijfers. Deze onderzoeken zijn echter uitgevoerd op ratten en muizen en het is niet bekend of de voordelen ook voor mensen gelden. Daarom bevat de samenvatting van dit onderzoek geen studies naar de effecten van rozemarijn op het geheugen, de cognitieve functie of de hersenfunctie bij mensen.

Het is niet zeker waarom rozemarijn de hersenen ten goede zou kunnen komen, maar een theorie is dat het antioxiderende eigenschappen lijkt te hebben die het lichaam zouden kunnen beschermen tegen de schade die vrije radicalen veroorzaken. Een ander idee dat naar voren is gebracht, is dat rozemarijn angst lijkt te verminderen, wat op zijn beurt de concentratie kan verhogen. Het is echter belangrijk om je arts te raadplegen voordat je met het supplement of thee begint, omdat het een aantal veelbelovende voordelen biedt voor het verbeteren van de hersenprestaties, zoals het verminderen van stress en angst. Bovendien moet het argument voor rozemarijn worden versterkt door aanvullend onderzoek bij mensen dat consistente cognitieve voordelen aantoont. Het heeft het potentieel om in wisselwerking te treden met een reeks andere medicijnen, zoals medicijnen die hoge bloeddruk behandelen, evenals met de antioxidanten in het lichaam.

- Advertisement -