De gebakken rijstbal kan een ideale snack zijn in het weekend en is perfect om te worden bereid met restjes die overblijven.

Het beste van alles is dat deze balletjes, omdat ze niet gefrituurde zijn, veel gezonder zijn; alleen de geroosterde bereiding, in plaats van gefrituurde , verandert al het caloriegehalte van het recept volledig. Sommige aanpassingen in de bereiding kunnen het recept echter ook interessanter maken, zoals het kiezen van bruine rijst in plaats van gewone witte rijst of het vervangen of toevoegen van groenten en ander vezelrijk voedsel,

Hieronder kun je zien hoe je eenvoudig rijstballetjes maakt, met gezonde ingrediënten zoals spinazie en andere opties. Kies degene die het beste bij je past! Gebruik specerijen en kruiden naar keuze om je recept op smaak te brengen en lekkerder te maken.

Ingrediënten vegan gebakken rijstbal met spinazie:

  • 2 kopjes gekookte bruine rijst
  • 1 kopje gekookte en gehakte spinazie
  • 1 gesneden ui
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel tamari saus
  • ½ theekopje met water
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 koffielepel zwarte peper
  • snufje maïszetmeel
  • oregano naar smaak

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180° C en doe de gekookte bruine rijst en ui door de processor. Voeg de kokosolie toe en verwerk dit nog een beetje. Voeg geleidelijk aan het water toe en verwerk opnieuw. Als je denkt dat het nodig is, kun je meer water toevoegen; het doel is om te eindigen met een consistent en modelleerbaar deeg.

Voeg lijnzaad, maïszetmeel, zeezout, zwarte peper en tamari saus toe en verwerk opnieuw. Leg het verkregen deeg op een bord en strooi de oregano erover. Vet een bakplaat in met de overgebleven kokosolie en bewaar. Modelleer het deeg in de vorm van koekjes en verdeel het op de bakplaat. Bak gedurende 35 tot 40 minuten in de oven. Nadat het is geroosterd, zet de oven uit, wacht tot de balletjes een beetje zijn afgekoeld en serveer deze met een lekker en gezonde saus naar keuze.

Foto: Alexandros Karantges