Wist je dat het zwarte rijst veel voedzamer is en veel meer vezels bevat dan bruine rijst? Het heeft een andere smaak, een beetje zoet of nootachtig, zoals sommigen beschrijven, maar is een geweldige optie voor degenen die zo nu en dan bruine rijst willen vervangen. Zwarte rijst wordt al meer dan 4000 jaar in China verbouwd en wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken om gerechten vol aroma’s, smaken en texturen te maken.

De korrels zijn rond en kort, de smaak is exotisch en bruinachtig en de karakteristieke kleur komt van een stof genaamd anthocyanine, ook aanwezig in groenten met een roodachtige, blauwe en paarse kleur. Zwarte rijst werd ooit beschouwd als het voedsel van koningen vanwege zijn adel en voedingswaarde, en vergeleken met witte rijst heeft zwarte rijst 30% meer vezels en 20% meer eiwitten en is het rijk aan Omega-3 (goed vet), wat helpt bij het verhogen van HDL (goede cholesterol). Het heeft ook vitamine A, B-complex, eiwit, vitamine C en E. Zwarte rijst heeft nog steeds minder calorieën dan bruine rijst.

Het recept van vandaag voor zwarte rijst met groenten maakt deel uit van een snel en gezond menu. Naast de voedingswaarde is het ook erg lekker.

Ingrediënten
• 2 kopjes zwarte rijst (minstens 1 uur in water weken om sneller te koken)
• 1 middelgrote aubergine in kleine blokjes gesneden
• 1 middelgrote courgette in halve plakjes gesneden
• 2 in blokjes gesneden pitloze tomaten
• 2 teentjes knoflook
• 1 kleine ui, fijngesneden
• 1 in blokjes gesneden gele paprika
• 1 eetlepel tamari-saus
• genoeg kokosolie
• zout en peper naar smaak
• bieslook voor garnering

Bereidingswijze
Verhit een koekenpan goed, giet een beetje kokosolie en bruin de knoflook, voeg vervolgens de groenten, zout en peper toe en bak ze snel bruin. We willen niet dat ze te zacht zijn. Bewaar de groenten.

Doe in dezelfde koekenpan de resterende kokosolie en bruin de ui en voeg de rijst toe. Doe 2 kopjes water hierbij, breng op smaak met zout en peper en tamari-saus, dek af en kook het geheel. Voeg indien nodig meer water toe, de rijst moet erg zacht zijn. Als de rijst zacht is, voeg de groenten toe, meng goed en werk af met wat bieslook of koriander.