“Dwars door Leiden voor dwarslaesie onderzoek”. Op zaterdag 18 september wordt in Leiden de derde Rapenburg Race gezwommen. Onder het motto ‘Dwars door Leiden’ wordt geld ingezameld om de kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Vanuit het hele land reizen mensen naar Leiden om te zwemmen door de mooiste gracht van Europa. Het startschot wordt zaterdag om 12.00 uur gegeven door Annetje Ottow, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Leiden en locoburgemeester Paul Dirkse. Ambassadeurs van de zwemrace, waaronder cabaretier Jochem Myjer en Nederlands kampioen natuurijsschaatsen Christijn Groeneveld, zijnook aanwezig.

“Als universiteit onderschrijven wij deze sterke verbinding tussen onze studenten, de Leidenaren, de stad Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Wij zijn trots op dit unieke initiatief!”,aldus Erick van Zuylen, Pedel van de Universiteit Leiden.

Het doel van de zwemwedstrijd is om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de volledige keten van zorg voor dwarslaesiepatiënten. Door een consortium van de grote Traumaziekenhuizen in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Utrecht en Rotterdam en de landelijke Revalidatiecentra onder leiding van de Leidse hoogleraar neurochirurgie Wilco Peul (LUMC-HMC & HAGA) en Utrechtse revalidatie arts Dr. Janneke Stolwijk (de Hoogstraat). In dit landelijk onderzoek, gecoördineerd door promovendus en arts-assistent, oud-tophockeyster Charlotte Adegeest (aangesteld via Rapenburgrace 2019) en HMC neurochirurg Valerie ter Wengel, richt projectleider Wilco Peul zich op evaluatie van de acute en revalidatie zorg met als doel de restschade bij een dwarslaesie zo veel mogelijk te beperken of deels de uitval omkeerbaar te maken , door zo snel mogelijk na het acute moment te opereren (“Time is Spine”). Projectleider revalidatie geneeskunde Janneke Stolwijk richt zich binnen deze studie, naast evaluatie van het revalidatie proces, op moderne ontwikkeling van technieken om de handfunctie te verbeteren.

Ook wordt er gezwommen voor het Project Tesla Suit, geleid door VU hoogleraar bewegingswetenschappen Thomas Janssen, werkzaam bij het Revalidatiecentrum Reade in Amsterdam. Daar wordt een pak ontwikkeld om middels elektrostimulatie spieren te laten bewegen. Het doel van dit pak is dat mensen met een dwarslaesie sneller revalideren, voor een betere kwaliteit van leven. Recent werd bekend dat Wilco Peul en Thomas Janssen hun krachten en kennis bundelen om deze doelen te behalen.

Aan de tweede editie in 2019 van de zwemrace deden 500 deelnemers mee. Zij zwommen meer dan €100.000 bij elkaar. Voortbouwend op dit succes, hoopt de organisatie van harte dit bedrag te kunnen overtreffen. De Rapenburg Race eindigt met een prijsuitreiking en borrel in het Van der Werfpark in Leiden. Het evenement zal plaatsvinden volgens de overheidsregels die gelden rond COVID-19.

De Rapenburg Race is een stichting met een ANBI status en werkt nauw samen met de Stichting Rapenburg Race, studenten van het Leidse medisch studentengezelschap ‘Hippocrates’, het LUMC, de Universiteit Leiden en patiëntenvereniging Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON). “Wij vinden de Rapenburg Race een prachtig evenement dat zich in 2019 goed op de kaart heeft gezet. We zijn blij dat er blijvend aandacht wordt gevraagd voor mensen met een dwarslaesie. Hoe meer aandacht, hoe meer perspectief voor deze mensen. Wij wensen het Rapenburg Race-team veel succes en zullen hen steunen waar we kunnen”, aldus DON-voorzitter Jacob Zuurmond.

- Advertisement -