Guacamole is een delicatesse die typisch is voor de Mexicaanse keuken, geserveerd met een breed scala aan gerechten. De hoofdrol is avocado. Avocado is een zeer voedzaam, hoogcalorisch fruit dat voornamelijk is afgeleid van het vet dat het bevat. Veel van dit vet is enkelvoudig onverzadigd, wat helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.
De matige consumptie van avocado helpt ook bij het afslanken, vanwege het hoge vezelgehalte, dat verzadiging bevordert en helpt bij de werking van de darmtransit.
Het enige wat je echt nodig hebt om een perfecte guacamole te maken, zijn enkele rijpe avocado’s en zout. Daarna een beetje citroensap, een vleugje zuurgraad om de zoetheid van de avocado tegen te gaan. Dan kun je wat gehakte paprika’s, uien, koriander en tomaat toevoegen, als je dat wenst. Om ervoor te zorgen dat de avocado rijp is, knijp er dan voorzichtig in. Als de avocado zacht aanvoelt, is hij rijp.
Guacamole (2 tot 4 personen)
Ingrediënten
• 2 rijpe avocado’s;
• ½ theelepel zout;
• 1 eetlepel citroensap;
• ¼ kopje fijngesnipperde rode ui of lente-ui;
• 1 à 2 fijngehakt of gemalen paprika’s;
• 2 eetlepels koriander (fijngehakte bladeren en stelen);
• een snuifje zwarte peper;
• ½ rijpe tomaten.
Bereidingswijze
Snijd de avocado’s in twee stukken, verwijder de pit en schil en snijd het in kleine blokjes. Je hebt ook de mogelijkheid om de schil te houden, de blokjes met het mes te markeren en een lepel te gebruiken om ze te verwijderen. Doe de avocado in een kom. Prak met een vork de avocado fijn. Voeg zout en citroensap toe. Citroenzuur helpt de avocado groen te houden. Voeg de gesnipperde ui, peper, paprika en koriander toe. Mocht je ervoor kiezen om pepermunt toe te voegen, begin dan eerst met een beetje en probeer het uit (want een van de gezinsleden kan gevoelig zijn voor gekruide gerechten). Roer alle ingrediënten goed en bedek de kom met plastic folie zodat de lucht, door oxidatie, de guacamole niet donker maakt. Zet het in de koelkast om het koud te serveren. Het is een geweldige keuze als voorgerecht voor speciale diners met toast, nacho’s, of ook om snacks zoals broodjes en tortilla’s te maken.
Vorig artikelAfslankthee voor een platte buik
Volgend artikel‘Volwassenen compenseren actief woon-werkverkeer nog steeds nauwelijks’