Nieuwe waarschuwingstekst voor kansspelen

Nieuwe waarschuwingstekst voor kansspelen

De Wetsaanpassing Kansspelen op afstand (KOA) is op 1 april 2021 in werking gegaan. Hiermee wordt online gokken bij vergunninghouders legaal. Vanwege de risico’s die deelname aan kansspelen met zich mee brengt, is in deze wet vastgelegd dat vergunninghouders een waarschuwingstekst moeten plaatsen op wervings- en reclameactiviteiten. De huidige slogan ‘Speel bewust, 18+’ werd in een Kamerdebat als ‘te licht’ en ‘te aansporend’ bestempeld. Daarom is er een nieuwe waarschuwende tekst ontwikkeld.

De nieuwe waarschuwingstekst ‘Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+’ wijst op de risico’s van deelname aan kansspelen, is opgesteld op basis van wetenschappelijke inzichten en theorieën over gedragsverandering, en is op een gestructureerde wijze ontwikkeld. Bekijk het rapport voor meer toelichting op de totstandkoming van de nieuwe waarschuwingstekst en de implementatie aanbevelingen.

Meer over de risico’s die kleven aan kansspelen
Deelname aan kansspelen kan schade en problemen opleveren voor de persoon zelf en zijn of haar omgeving. Het meest extreme risico is kansspel/gokverslaving. Los daarvan bestaat ook het risico dat kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking of jongeren, verkeerde inschattingen kunnen maken van hun kansen om te winnen. Dit risico wordt groter door reclame voor kansspelen met thema’s zoals ‘winnen’ en ‘snel rijk worden’. Met het oog op dit soort risico’s is de verplichting voor een waarschuwende tekst op wervings- en reclameactiviteiten van vergunninghouders opgenomen in de wetgeving.

Organisatie
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de totstandkoming van de nieuwe waarschuwende tekst gefaciliteerd. Het Trimbos-instituut organiseerde de ontwikkeling van de nieuwe tekst via een subsidie. Het projectteam dat deze opdracht uitvoerde bestond uit medewerkers van het Trimbos-instituut en medewerkers van bureau Dijksterhuis en van Baaren (D&B).

Product
Waarschuwende tekst kansspelen
2021

Hulp nodig als speler of naaste?
Ga naar loketkansspel.nl
> Meer info

Meer informatie
Neem dan contact op met Marloes Kleinjan van het Trimbos-Instituut
Bijdrage: Trimbos-instituut | Publicatiedatum 10-11-2021
Vorig artikelMeer informatie op etiketten van alcohol wenselijk
Volgend artikelNieuwe e-learning helpt verloskundigen alcoholgebruik bespreekbaar te maken