Misschien ken je Propolis al als een voedingssupplement. Propolis kan echter ook helpen bij het verbeteren van haaraandoeningen zoals roos, langzame groei en zelfs haarverlies.

Wat is Propolis?
Propolis is, anders dan veel mensen denken, niet van primaire oorsprong voor bijen. Het is een hormoon, van plantaardige oorsprong, dat een primaire functie heeft bij het zorgen voor de gezondheid van planten. Het beschermt nieuwe scheuten tegen aanvallen van mogelijke schimmels en bacteriën, alsof het een extern antilichaam tegen planten is.

Deze bescherming is niet onopgemerkt gebleven bij bijen, die Propolis gebruiken als bescherming in hun bijenkorf: ze verwijderen het uit de planten wanneer ze stuifmeel verzamelen en brengen het buiten hun bijenkorven aan, alles afdichtend tegen binnenvallende organismen die misschien hun schat willen stelen.

We halen het grootste deel van de Propolis die we hebben uit de bijenkorf, waar het in grotere hoeveelheden wordt gevonden dan in planten. Propolis wordt vaak gemengd met andere ingrediënten zoals waterkers, munt en honing en wordt vaak gebruikt om keelpijn, griep en dergelijke te bestrijden.

Propolis beschermt en versterkt ook het haar. De antibacteriële eigenschappen zijn zeer effectief voor de behandeling van hoofdhuid infecties. Het is goed voor het verminderen van haar olieproductie en het behandelen van roos. Het kan ook helpen om de opeenhoping van andere haarprodukten te verwijderen en dient om de kleur van geverfd haar te behouden, terwijl het glans aan het haar bevordert.

Propolis stimuleert de haargroei door de proliferatie van haarkeratinocyten te stimuleren.

Haaruitval is vaak het gevolg van een ontsteking. Omdat het anti-inflammatoire principes bevat, leggen de onderzoekers uit dat ze hopen dat Propolis haaruitval kan omkeren, hoewel hiervoor nog aanvullende tests nodig zijn.

Hoe Propolis op haar te gebruiken?

1. Hoofdhuidmassage; maak een mengsel van plantaardige olie (kokosnoot, jojoba, olijf, druivenpitten, castor) met etherische olie van rozemarijn. Een eetlepel olie + 2 druppels etherische olie van rozemarijn + 6 druppels Propolis. Meng goed en masseer over de hoofdhuid. Laat het 15 minuten inwerken en was daarna je haar normaal.

2. Klei; maak een mengsel van water met witte of groene haarklei en voeg 10 druppels Propolis toe. Meng goed en ga over de hoofdhuid. Laat het 15 minuten inwerken en was daarna je haar normaal.

3. Shampoo met Propolis; scheid 100ml neutrale basishampoo en voeg 5 druppels etherische olie van cederhout, 5 druppels etherische olie van mint en 15 druppels Propolis toe. Goed mengen. Gebruik shampoo 3 keer per week.

4. Haarmasker; voeg aan je haarmasker 5 druppels Propolis toe. Mix het door elkaar. Was je haar met shampoo, verwijder overtollig water en breng het masker aan op de lengte van het haar. Goed uitspoelen.

Om de voordelen te bereiken die Propolis voor je haar kan opleveren, moet deze behandeling 1-2 keer per week worden uitgevoerd gedurende tenminste 3 maanden.

Vorig artikelActuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19)
Volgend artikelPatiënt met nieuw coronavirus in Nederland