We hebben altijd het gevoel dat de tijd zo snel voorbijgaat. We leven in een “snelle cyclus” die geen einde kent en die vaak schade aan de gezondheid en de kwaliteit van het leven veroorzaakt. Het is niet toevallig dat veel mensen tegenwoordig aan depressies lijden of dat ze iemand kennen die aan depressie, angst of een ander probleem lijdt, waarvoor het gebruik van een kalmerend middel vereist is. Helaas worden deze problemen over de hele wereld groter.

Dit alles interfereert met de normale levensstandaard, dus het is ideaal om de alternatieven van natuurlijke kalmerende middelen voor angst te kiezen, en zo medicijnen te vermijden en te leren ontspannen en tot rust te komen op een eenvoudigere en gezondere manier.

Om de geestelijke problemen te bestrijden, schrijven artsen vaak medicijnen voor, zoals anxiolytica, die angst stoppen en bepaalde soorten depressies helpen behandelen. Het gevaar is overdreven bij het aanbevelen van dit soort behandelingen. Als een alternatief voor dit overmatig gebruik, dat ernstige bijwerkingen en zelfs afhankelijkheid kan veroorzaken, wijzen sommigen op kruidengeneesmiddelen die zijn gemaakt met planten en die op dezelfde manier werken als synthetische drugs. Wie heeft nog nooit het advies gehoord om kamillethee te nemen om te kalmeren?

Veel natuurlijke stoffen kunnen iedereen helpen die om verschillende redenen moet ‘kalmeren’. Maar het is de moeite waard om op te merken dat deze stoffen geen wonderen doen; moet worden geassocieerd met andere factoren, zoals gedragsveranderingen. Bovendien kan in sommige gevallen het advies van medicamenteuze behandeling door een arts noodzakelijk zijn.

Om deze mentale en fysieke problemen te voorkomen, geven we hier enkele natuurlijke tips.

Fytotherapie
Fytotherapie wordt beschouwd als een medisch specialisme, dat wordt behandeld op het gebied van allopathische medicijnen, in tegenstelling tot homeopathie en acupunctuur, die alternatieve therapieën zijn. Fytotherapeutische behandelingen hebben in toenemende mate de effectiviteit ervan aangetoond. Zoals bij elke behandeling, is een correcte diagnose van de ziekte vereist voordat de gebruikte plant effectief is.

Kamille
Deze tip komt al uit de tijd van onze voorouders: het drinken van kamillethee helpt om te kalmeren. Dit komt omdat sommige componenten hersenreceptoren op dezelfde manier binden als geneesmiddelen zoals Valium dat zouden doen. Het verschil is dat alles natuurlijk en gezond is!

Groene thee
Er wordt gezegd dat Japanse boeddhistische monniken uren achtereen konden mediteren, onder meer dankzij groene thee en de aminozuren ervan, namelijk L-theanine, waardoor de staat van rust wordt verbeterd.

Citroenmelisse
Vernoemd naar het Griekse woord voor “honingbij”, wordt citroenmelisse al sinds de Middeleeuwen gebruikt om stress en angst te verminderen en om beter te slapen.

Passiflora
Deze soort passievrucht helpt angst en depressie onder controle te houden door ontspannende en antidepressieve werking. Is pijnstillend, krampstillend, hypotensief en kalmerend. Deze medicinale plant bevordert ook slaap- en spierontspanning.

Valeriaan
De eigenschappen van valeriaan worden uit de wortel gehaald. Het gebruik van valeriaan als natuurlijke kalmerende stof vermindert de nervositeit en zorgt voor een goede nachtrust.

Hop
Hop heeft onder andere ontspannende, kalmerende, antibacteriële, antiseptische en diuretische eigenschappen. In deze zin kan hop, naast verschillende andere effecten, ook helpen bij de behandeling van agitatie, angst en slaapstoornissen.

Etherische oliën die kalmeren
Aromatherapie is een hulpinstrument dat doorslaggevend kan zijn bij het bestrijden van angst en hyperactiviteit van kinderen. De aroma’s van etherische oliën verbeteren de emoties en zorgen voor een gevoel van welzijn, kalmte en rust als ze goed worden gebruikt. Hier zijn enkele suggesties voor etherische oliën die therapeutische en natuurlijke krachten hebben:

Etherische lavendelolie
Lavendelolie heeft een kalmerende en ontspannende werking. Het wordt ook beschouwd als een hersteller van het zenuwstelsel, die helpt bij het verbeteren van innerlijke rust, slaap, rusteloosheid, geïrriteerdheid, paniekaanvallen, nerveuze maag en nerveuze spanning in het algemeen.

Etherische Ylang Ylang olie
Ylang Ylang olie kan angst en depressie behandelen vanwege de rustgevende effecten en bevordert een goed humeur. Het kan worden gebruikt om de tachycardie en nerveuze hartkloppingen te kalmeren en kan worden gebruikt als een matig kalmerend middel, en helpt ook om slapeloosheid te bestrijden.

Etherische Wierook olie
Wierook is geweldig voor de behandeling van depressie en angst, omdat het een rustgevend effect heeft en energie bevordert. In aromatherapie helpt het om de meditatieve staat te verdiepen en de geest tot rust te brengen.

Vorig artikelSmoothie bosbessen, banaan en kokosmelk
Volgend artikel30% minder soa-testen uitgevoerd bij de Centra Seksuele Gezondheid in 2020