Angst en stress kunnen de hormonale balans verstoren en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, depressie, slapeloosheid en obesitas. Als het gaat om het ontspannen en kalmeren van de geest, nemen veel mensen graag hun toevlucht tot thee. En het is echt volkomen logisch! Er zijn verschillende soorten medicinale planten en kruiden met kalmerende eigenschappen die in tijden van nut veel kunnen helpen tegen stress. Door de geschiedenis heen werd aangenomen dat thee hielp “het lichaam te zuiveren” en “de geest te behouden”. In de afgelopen decennia ondersteunt wetenschappelijk bewijs de lang bestaande hypothese dat theeën een gemakkelijke en kosteneffectieve manier zijn om stress te verlichten.

Wil je enkele van deze theeën kennen? Hier hebben we een lijst gemaakt van 3 ontspannende en voedzame theeën die helpen om angst/stress te verlichten en de geest te kalmeren. Lees verder welke dit zijn:

1. Lavendel thee
Ken je de voordelen van lavendel goed? Naast een aangenaam aroma en een mooie paarse kleur, helpt deze kleine plant om problemen zoals slapeloosheid, angst en stress te behandelen en hoofdpijn te verlichten. Dit komt omdat het een bron is van kalmerende eigenschappen, die helpen de spieren te ontspannen (spanning te verlichten) en de geest te ontspannen. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om lavendelthee te consumeren in tijden van angst en stress.

Ingrediënten lavendel thee

  • 4 theelepels verse lavendelbloemknoppen
  • 2 kopjes water

Bereidingswijze lavandel thee
Kook het water en voeg dan de knoppen toe aan het hete water. Zet het vuur uit en laat het mengsel 5 of 10 minuten trekken. Na de infusie, zeef de drank gewoon en, als je dat liever hebt, maak het zoeter met een beetje honing of een natuurlijke zoetstof.

2. Kamillethee met munt
Als het doel is om een smakelijke, voedzame en zeer ontspannende thee te bereiden, is de beste tip om het mengsel van kamille en munt te gebruiken. Beide kruiden zijn bronnen van vitamine A, B-complex, werken als antioxidanten en zijn geweldig voor het behandelen van problemen zoals stress en angst.

Ingrediënten kamillethee met munt

  • 1 lepel (dessert) gehakte verse munt
  • 1 lepel (dessert) gehakte gedroogde kamille
  • 200 ml gefilterd water

Bereidingswijze
Kook water en voeg droge bladeren toe. Zet het vuur uit, wacht 15 minuten en serveer.

3. Passievruchtthee
Passievruchtthee heeft ook andere gunstige gezondheidseigenschappen, zoals ontstekingsremmende en pijnstillende effecten, waardoor pijn en ongemak in het lichaam worden verlicht. Het kan bij kinderen een krachtige ontwormer zijn. Het wordt ook aanbevolen voor vrouwen in de menopauze, omdat het opvliegers door het hele lichaam helpt verminderen. Mensen met hoge bloeddruk en stress kunnen ook profiteren van deze thee.

Ingrediënten passievruchtthee

  • Schil het vruchtvlees van 1 biologische passievrucht
  • 1 biologische appel met schil en zonder zaden
  • 4 theekopjes water

Bereiding:
Was de passievrucht en appel goed. Doe in een pan water de geschilde vruchten. Laat op hoog vuur staan. Als het begint te koken, verminder dan de vlam en laat 10 minuten staan. Zeef en serveer warm of gekoeld.

Kruidenthee wordt ongetwijfeld gecombineerd in meer stressvolle periodes. Het is echter belangrijk om de rol van een zorgvuldig en uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging te versterken als bevorderaars van minder stress en een goed humeur. Op deze manier helpt het je lichaam resistenter te worden en stress en de schadelijke effecten ervan op het lichaam te bestrijden.


Foto: Alice Pasqual
Vorig artikelRecept: zoete aardappel brownie met cacao
Volgend artikelEerste biologische eieren ‘PlanetProof’