Melissa (Melissa officinalis), is een plant van de mint-familie. Dankzij het frisse en actieve aroma, vergelijkbaar met dat van citroen, is het gebruik ervan erg populair geworden in de gastronomie. In veel landen staat dit kruid echter ook bekend om zijn ongelooflijke kalmerende eigenschappen en fantastische gezondheidsvoordelen.

Hier zijn 10 redenen om Melissa in je dieet toe te voegen!

1. Vermindert het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en dementie
Het is gebleken dat de essentiële oliën die vrijkomen door het kauwen van de bladeren van deze plant, het functioneren van het geheugen stimuleren, de concentratie en aandacht verlengen bij patiënten die lijden aan de ziekte van Alzheimer, evenals de meer extreme symptomen van dementie verminderen.

2. Behandeling voor herpes en andere antivirale effecten
Melissa bevat polyfenolen die gunstig zijn voor de behandeling van herpesletsels. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat regelmatige consumptie van deze plant gepaard gaat met een vermindering van de frequentie van laesies.

3. Voor huidreiniging
Melissa-infusie kan worden gebruikt om de huid te reinigen. Doe een handvol Melisseblaadjes in een kom met 4 kopjes kokend water. Nadat de infusie is afgekoeld, breng het aan op het gezicht aan en doe een zachte massage. Spoel het af met koud water.

4. Behandeling voor angst en slapeloosheid
Het is aangetoond dat regelmatige consumptie van deze plant effectief is bij de behandeling van angst-, stress- en slaapproblemen. In feite wijst onderzoek uit dat hun eigenschappen dezelfde werkzaamheid hebben als voorgeschreven medicijnen om deze problemen te behandelen. De chemicaliën die vrijkomen bij melissebladeren wanneer ze worden gekauwd, hebben kalmerende en heilzame eigenschappen. Het is raadzaam om deze plant te gebruiken bij de behandeling van slaapstoornissen.

5. Bestrijden van hoofdpijn
De verzachtende eigenschappen van Melissa zijn ideaal bij het bestrijden van hoofdpijn, vooral als het wordt geconsumeerd als een thee. De volgende keer dat je hoofdpijn hebt, kun je de pijnstiller vervangen door Melissa-thee.

6. Bestrijdt chronische vermoeidheid en brengt de schildklier in evenwicht
De chemische stoffen die aanwezig zijn in Melissa bladeren produceren positieve effecten op de schildklier- en hormoonproductie. Dergelijke stoffen helpen ook bij de behandeling van chronische vermoeidheid en verlichten de symptomen die gepaard gaan met schildklieraandoeningen.

7. Verbetert concentratieniveaus
Een studie uitgevoerd door een groep wetenschappers aan de Universiteit van Northumbria in Engeland toonde aan dat regelmatige consumptie van Melissa de opbrengst van één groep studenten aanzienlijk verhoogde in vergelijking met een andere groep die het niet consumeerde. Zes uur na de inname van Melissa voelden de studenten zich meer ontspannen en geconcentreerd.

8. Voorkomen van indigestie
De kalmerende eigenschappen van deze plant werken wonderen met problemen van indigestie en maagproblemen. Het is ook zeer gunstig bij het verminderen van de opgeblazenheid van de darmen en krampen.

9. Anti-aging eigenschappen
Deze plant is een uitstekende bron van antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen de schade veroorzaakt door vrije radicalen.

10. Behandeling van insectenbeten
Het gebruik van een Melissa-thee als een plaatselijke behandeling voor insectenbeten en andere milde huidlaesies helpt om irritatie te verlichten en het genezingsproces te versnellen.

Let op: Mensen met lage bloeddruk moeten voorzichtig zijn, omdat Melissa de bloeddruk kan verlagen.