‘Tja, het zit nu eenmaal in mijn genen…’ 

Denk jij dat je voorgoed aan je genen vastzit? Dat je geen invloed hebt op je genen en dat een gen volledig vaststaat? Niets is minder waar, toont celbioloog Dr. Bruce H. Lipton in zijn prachtige heldere boek ‘De biologie van onze overtuiging’ aan (lees meer op https://www.brucelipton.com/what-epigenetics. Wij kunnen wel degelijk onze genen beïnvloeden. Zou dit de medische wereld niet veranderen? Een nog belangrijker vraag is: zou dit onze gezondheid en de kwaliteit van ons leven effectief verbeteren?

Wat verstaan we onder Epi genetica

Epi betekent: boven. Je kunt dus ook zeggen: alles wat boven de genen staat. Ik zie het zelf als een soort verpakking. De epigenen zijn complexe bedekkingen van eiwitten die het DNA omringen. Een omgeving kan de werking van genen uitschakelen of activeren. Epi genetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed van omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie bestudeert. Dit vakgebied houdt zich bezig met hoe omgevingsfactoren je genen kunnen aan- of uitzetten. Door wetenschappers is geconcludeerd dat maar 5% van een ziekte door erfelijkheid zou komen. Het boek van Bruce Lipton kan je hier veel over vertellen.

Onder een omgevingsfactor kan je bijvoorbeeld denken aan: spanningen (dat wil zeggen: het gevoel hebben dat je continu gestrest bent, hoofdpijn of maagklachten hebt en je je opgejaagd of humeurig voelt). Geloofsovertuigingen (hiermee wordt binnen de epi genetica bedoeld: beperkende of starre overtuigingen beperken je en verruimende overtuigingen leiden tot een positiever wereldbeeld). Gedrag (zie hieronder een experiment en voorbeeld). Voeding (ook voedsel is van grote invloed op je genen) en Emoties (deze worden regelmatig door ons onderdrukt, terwijl emoties hierdoor de kans krijgen ergens in ons lichaam vast komen te zitten. Als we hier niet snel genoeg bewust van zijn, kunnen deze emoties een lichamelijk symptoom veroorzaken).

Een experiment met muizen toonde aan dat hoe deze muis behandeld is door zijn moeder, slecht of goed, zij op haar beurt een goede of slechte moeder zou worden voor haar kinderen, en dit door zal geven aan de volgende toekomstige generaties, mits er door een nieuwe leefstijl en gedrag wordt tegenin gegaan. Nieuwe feiten, zoals door onderzoek van Universiteiten van Coventry en de Radboud Universiteit Nijmegen, tonen aan dat meditatie en gerichte gedragsverandering start op moleculair niveau. Vervolgens kan gedragsverandering dus ons genetische lot of toekomst veranderen. Hiermee wil ik zeggen dat moleculaire responsen, die bijvoorbeeld een ontsteking veroorzaken, in het gen kunnen worden veranderd. Lees meer in de publicatie van het onderzoek:

Kort gezegd wijzen onderzoeken erop dat positieve veranderingen in gedrag en levensstijl, zoals een heldere intentie of besluit nemen ten behoeve van de gezondheid of gedrag middels bijvoorbeeld meditatie, een positief effect heeft en doorwerkt in ons gen. Het effect van de genverandering is dus dat je de veranderde gen-informatie ook doorgeeft aan toekomstige generaties.

Een ander voorbeeld toont aan dat baby’s die in de baarmoeder van hun moeder zaten tijdens de hongerwinter, deze hebben overleefd, een grotere kans op obesitas hebben dan kinderen die in een ander tijdperk zijn geboren; een tijdperk waar geen hongerwinter heerste. Je begrijpt dat dit mede komt omdat in het gen van moeder een hongergevoel was ontstaan; omgevingsfactor van de baarmoeder is dus ook belangrijk.

Soortgelijke onderzoekingen over gebeurtenissen die onze overgrootouders beïnvloedden, poppen steeds meer op in diverse studies. Vaak blijft dit nog een onbegrepen gebied. Vrij bekend is wel dat we besmet worden door onze omgeving in positief gedrag, zoals gezond eten of naar de sportschool gaan en slecht gedrag, zoals drank (of roddelen) en dit doorwerkt op onze omgeving.

Met andere woorden: wij kunnen door een verandering in onszelf aan te brengen (zie hieronder hoe) een fysieke verandering bewerkstelligen in het lichaam en we nemen tegelijk ook de structuur van onze cellen mee. Wij kunnen dus onze genetisch lot positief wijzigen door te werken met verschillende oorzaken die ons gen beïnvloeden. Houd er wel rekening mee dat sommige fysieke gevolgen komen van het lichaam door de externe wereld, zoals milieu, luchtvervuiling of zonlicht. Hoewel andere gevolgen komen van binnenuit, denk hierbij aan gedrag, gevoelens, emoties en gedachten.

Hoe kunnen wij zelf ons gen beïnvloeden

Dit alles impliceert dat wij zelf als overgrote deel de teugels in handen hebben als het gaat om gezondheid. Wij kunnen dus middels onze gedachten ons brein rechtstreeks beïnvloeden. Hoe meer wij ons bezighouden met zelfkennis, meditatie en geest-lichaam technieken hoe meer wij onze kwaliteit van het leven verbeteren.

Denk hierbij aan:

  • Mediteren, dit heeft altijd een positief effect op lichaam en geest en genen. Positieve gedachten (beelden) en overtuigingen (woorden zingebruik: affirmaties) die ons welbevinden ondersteunen.
  • Gezonde (vegetarische) voeding.
  • Gezonde emoties: er zijn goede en slechte emoties. Goede emoties zijn bijvoorbeeld: vreugde, blijdschap, vrede, liefde. Slechte emoties bevatten: wrok, frustraties, boosheid, angst.
  • Lichaamsbeweging: heeft altijd een positief effect op lichaam en geest; dus ons algehele welbevinden.
  • Goed slapen.

Kortom, het belangrijkste feit is niet nieuw: een gezonde levensstijl hanteren.

Conclusie
De meesten onder ons, onderschatten de werking van onze overtuigingen, gedrag en emoties, gerelateerd aan onze genen. Denken dat het slechts een kleine rol speelt bij ons genezingsproces. Het gen bepaalt onder andere onze gezondheid en welbevinden. Daarentegen kunnen onze overtuigingen, gedrag en gevoelens onze genen beïnvloeden. Dit is verbazingwekkend. Het belang van medici en het bestrijden van ziekten in plaats van de oorzaak te zoeken, wordt overschat. Doordat de media en samenleving ons van deze aspecten van jongst af aan al bewust maken, ontstaan daardoor op deze manier onjuiste gekoesterde overtuigingen. Denk hierbij aan de volgende overtuigingen: ‘ik ben ziek en heb medicijnen nodig’ of ‘ik heb een depressie’ of ‘het zit nou eenmaal in mijn genen’ of ‘zo ben ik nou eenmaal’. Denk hier eens over na en verander deze overtuigingen in bijvoorbeeld: ‘het lichaam geeft een symptoom aan, wat dien ik te veranderen (of welke overtuiging) in mezelf’ of ‘het wordt steeds makkelijker voor mij om te veranderen’ of ‘Ik kan mezelf en mijn persoonlijkheid makkelijk veranderen’.

Het is een feit dat zelfkennis en het toepassen van de kracht van intentie, nieuwe overtuigingen doorvoeren en door de kracht van onze gedachten, op ons lichaam en leven preventief en effectief doorwerkt. Dit kan zelfs beter werken dan de voorgeschreven medicijnen bij ziekten, waarvan wij leren dat wij ze nodig hebben om te overleven.

Bijdrage: Petra van den Berg
Petra is onderzoeker, auteur, bedrijfsadviseur en personal coach. Haar expertise ligt op het gebied van de quantumwereld en de werking van het brein.
Vorig artikelGoed voornemen? Organiseer de collecte van 2021!
Volgend artikelAcai en Amandelmelk