Over stress is al heel veel gezegd en geschreven. Tussen de 80 en 90% van de huisartsbezoeken is stress gerelateerd. Stress kent verschillende oorzaken en één ervan is het jezelf langdurig onder druk zetten in de overtuiging ‘dat je nu eenmaal geen keuze hebt’. Voor iedereen die dat denkt, heb ik een verrassing: je hebt altijd en overal een keuze! En het grootste geheim is misschien nog wel dat ‘keuzes maken’ een vaardigheid is die je kunt leren! De basis om ‘de juiste keuzes’ te maken, is helder te hebben wat voor jou persoonlijk de belangrijkste levensdoelen zijn. Dat klinkt simpel en dat is het ook.

In 2013 twijfelde Laura er ernstig aan, of dat wat zij op dat moment deed, wel echt iets voor haar was. Ze had een eigen onderneming en maakte deel uit van een onderneming die wereldwijd actief is. Over het algemeen vond ze haar dagelijkse werkzaamheden inspirerend. Wat haar stress opleverde, was dat ze het gevoel had dat ze niet voldoende regie had over de te stellen doelen en de resultaten.

In die tijd kwam ze een hele simpele test, de Passietest, op het spoor waardoor ze inzicht kreeg in welke levensdoelen haar écht bewegen. Ze kreeg ook een – eveneens simpele – methode aangereikt om haar ideale leven, met als basis die levensdoelen, te creëren. Dit inzicht inspireerde haar zodanig dat ze er van overtuigd was dat ze haar korte tijd op aarde alleen nog wilde benutten om dat ideale leven te realiseren. Regie over haar leven door onder alle omstandigheden alleen nog te kiezen voor een van haar levensdoelen (want die gaan over meer dan één gebied in je leven).

Aan de juiste keuze gaat de juiste vraag vooraf en die had ze geleerd haarzelf te stellen. Telkens wéér als er een keuze te maken, een beslissing te nemen of een kans te beoordelen was. Inmiddels is ze zes jaar verder en kan Laura in alle oprechtheid zeggen dat ze haar ideale leven leid. (Dat betekent overigens niet dat alles altijd van een leien dakje gaat.)

Ze heeft haar onderneming verkocht, diverse trainingen gevolgd en daardoor doet ze nu wat ze het allerliefste doet: mensen leren hun passies te ontdekken en te leven: de regie te nemen over hun ideale leven. Elke dag opnieuw want kiezen, is een vaardigheid die je kunt leren.

Bron: Clara Overes

Vorig artikel65% van de jongeren slaapt slecht
Volgend artikelNatuurlijke en gezonde voedingsmiddelen die vermoeidheid bestrijden