Melaleuca etherische olie, of beter bekend als tea tree olie, heeft zijn oorsprong in Australië, waar Aboriginals al lang hun eigenschappen kennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de olie zelfs in de EHBO-tas van alle Australische soldaten.

Vanwege de bewezen effecten van bacteriedodende en schimmelwerende werking wint deze olie, die veel wordt gebruikt door aromatherapie, steeds meer bekendheid. Melaleuca-olie komt van een gewone boom in Australië (ook wel Tea Tree genoemd) en zit in zowat alles wat we consumeren, van huishoudelijke schoonmaakmiddelen tot tandpasta. Maar lang voordat het de etiketten bereikte, was het wonderbaarlijke plantje al bekend bij de Aboriginals, die de antiseptische, antibioticum- en antischimmel-eigenschappen bij het behandelen van wonden en brandwonden beseften.

Lees hieronder 5 goede redenen om Melaleuca-olie etherische toevoegen in je schoonheidsroutine

1. Als antiseptisch
Vanwege de bacteriedodende eigenschappen is tea tree olie zeer effectief in het elimineren van bacteriën zoals E. coli, S. pneumoniae, H. influenzae, S. aureus of andere bacteriën die via open wonden infecties kunnen veroorzaken. Bovendien zal het de genezing versnellen en ontstekingen verminderen.
Om bijvoorbeeld een wond te desinfecteren, na het wassen met water en zeep, kun je een druppel tea tree etherische olie mengen met een eetlepel amandelolie en een kleine hoeveelheid van dit mengsel op de wond aanbrengen en afdekken met een katoenen watje. Deze procedure kan één of twee keer per dag worden herhaald tot volledige genezing.

2. Vermindert roos
Tea tree olie reinigt de hoofdhuid en ontstopt de follikels. Bovendien reguleert de ontstekingsremmende werking roodheid, jeuk en schilfering in de plek. Meng 5 ml plantaardige avocado-olie + 3 druppels tea tree etherische olie + 1 druppel lavendelolie; masseer de hoofdhuid en het haar goed met het mengsel en laat het 10 minuten inwerken. Was dan met je eigen shampoo en herhaal het protocol wekelijks.

3. Verbetert het immuunsysteem
Vanwege zijn eigenschappen versterkt tea tree olie de immuniteit. Het is geïndiceerd voor mensen die last hebben van veel voorkomende herpes en zich midden in een uitbraak van virale infecties bevinden. Voor mensen met een lage immuniteit werkt tea tree olie ook als een stimulator. Doe een paar druppels in het hete water en adem, of doe de druppels op een tissue en haal diep adem.

4. Behandeling van acne en puistjes
Tea tree olie vermindert acne vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en het vermogen om de groei van bacteriën te remmen, zoals Propionibacterium acnes (acne-veroorzakende bacteriën). De olie is een krachtig antibioticum en antisepticum en tegelijkertijd zachtaardig, wat helpt bij het verminderen van de bacteriën die zich op de huid nestelen. Het wordt meestal gebruikt als lokale behandeling, toegevoegd aan een masker van groene klei en ook door een paar druppels etherische olie van tea tree aan je vocht inbrengende gel toe te voegen.

5. Verbetert de mondgezondheid
Tea tree etherische olie bestrijdt micro-organismen die tandplak, tandvleesontsteking en tandsteen veroorzaken en is perfect voor rokers en helpt ook bij het verwijderen van vlekken veroorzaakt door tabak. In de vorm van mondwater helpt Melaleuca om slechte adem, tandplak en gingivitis te elimineren. Het doodt bacteriën in de mond en vermindert pijn en irritatie vanwege de antibacteriële eigenschappen, verdun een druppel olie in twee glazen warm water en spoel (tweemaal per dag)

Het is belangrijk om te weten dat:
Tea tree olie is alleen voor uitwendig gebruik en mag niet worden ingenomen omdat het oraal giftig is. Bovendien moet het bij gebruik op de huid worden verdund, vooral bij mensen met een gevoelige huid, om huidirritatie te voorkomen.

Vorig artikel5 alkalische vruchten die de pH van het bloed helpen behouden
Volgend artikelOverheid laat mondzorg in onacceptabele onzekerheid