Wanneer je partner jullie relatie beëindigt, kun je soms niet echt zelf een afsluiting vinden. Het is moeilijk om te slikken omdat het zo diep pijn doet, en niet tegen jezelf liegen vereist veel zelfwerk en manieren om ermee om te gaan.

Dit is vooral het geval als de andere persoon in de situatie besluit je af te sluiten van verdere gesprekken, of als je aan de “andere kant” van de dingen staat zonder psychologische schade te herstellen. Wanneer een relatie eindigt, of het nu romantisch, platonisch of vriendschappelijk is, kan dit je breken. Het voelt als de dood als je een manier zoekt om te rouwen en verder te gaan, en je hebt het gevoel dat je op zoek bent naar antwoorden om dingen recht te zetten.

Het maakt niet uit hoeveel de situatie op je zenuwen werkt, hoe groei je eruit en hoe ga je verder?

Een huilbui lucht vaak op. Het is een gezonde uiting voor het verdriet wat je op dat moment voelt, want niets voelt beter dan een hevige tranenregen.

De volgende is waarschijnlijk de moeilijkste, maar als je hem eenmaal hebt geïnternaliseerd, zal het zoveel gemakkelijker zijn om verder te gaan. Om in het reine te komen met het feit dat je niet de afsluiting krijgt waarop je had gehoopt, en misschien komt er iemand met je praten, of heb je in ieder geval een leuke tijd met deze persoon; op een gegeven moment komt alles naar buiten, misschien komt je ex met jou praten. Dat is goed, maar je moet sterk genoeg zijn om zelf te genezen, ook al is het maar voor een korte tijd of zelfs maar voor een paar dagen of weken.

We kunnen dit  niet genoeg benadrukken: laat een situatie als een scheiding niet bepalen wie je bent, en als je er goed in bent, zal het veel beter zijn. Over de toekomst gesproken: gebruik de kracht van jouw toekomstige tijdschrift en schrijf op hoe je je over zes maanden wilt voelen, als het waar is. Dit brengt je dichter bij het slotgesprek dan je je misschien hebt voorgesteld.

Probeer een positieve houding te behouden, want wat blijft er eerlijk gezegd over om ongelukkig te zijn? Onthoud gewoon dat het leven voorbijgaat, seizoenen komen en gaan en het leven is beter dan voorheen. Je weet niet zeker wat je moet doen. Maak je geen zorgen over hoe jouw leven is geëindigd of hoe het zal eindigen, wees gewoon blij met wat je had en hoe je het heb afgemaakt.

Vorig artikelSoul Love
Volgend artikelCentraal Informatie- en Expertisepunt opgericht voor slachtoffers geweld in jeugdhulp, naasten en hulpverleners