Heb je een gewoonte om te bedanken? Of ben je één van die mensen die altijd klaagt over werk, mensen, het leven, de wereld, alles ? Je weet het misschien niet, maar het is wetenschappelijk bewezen dat de handeling en het gevoel van dankbaarheid aanzienlijke voordelen kunnen opleveren voor je leven en je fysieke en mentale welzijn, om meer te leren over de voordelen van dankbaarheid; lees dit artikel verder!

1. Dankbaarheid verlaagt de fysieke pijn
Het kan moeilijk te geloven zijn dat zoiets eenvoudigs als dankbaar zijn, fysieke pijn kan verlichten. Het is echter helemaal waar; veel onderzoeken bewijzen dit. Volgens een studie uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, ervaren dankbare mensen minder pijn en beweren ze zich gezonder te voelen dan anderen.

2. Verbetert de slaapkwaliteit
Eén van de redenen dat dankbaarheid zowel het emotionele als het fysieke welzijn verbetert, is omdat het de slaapkwaliteit verbetert. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar dankbaarheid hebben hetzelfde resultaat opgeleverd; dankbaarheid verhoogt de kwaliteit van de slaap, verkort de tijd die nodig is om in slaap te vallen en verlengt de slaapduur.

3. Maak het lichaam gezonder
Studies hebben aangetoond dat patiënten die meer dankbaarheid toonden, op lagere niveaus van inflammatoire biomarkers wezen, die verantwoordelijk waren voor het tonen van de niveaus van ontstekingen in het lichaam. Daarnaast werden verbetering van slaapkwaliteit, goed humeur en minder vermoeidheid geanalyseerd. De enquête werd uitgevoerd onder 186 mannen en vrouwen door de American Psychological Association en werd in april 2015 gepubliceerd.

4. Bestrijd depressie
Kan dankbaarheid de overvloed aan giftige gedachten en emoties verminderen die je geest besmetten? Afgunst, woede, wrok, pijn, verdriet, frustraties en spijt. De lijst is eindeloos en als ik die emoties beschrijf, voel ik me zwaar. Kun je je voorstellen dat je dit allemaal tegelijk voelt? Er is geen gezondheid die hier weerstand aan kan bieden.

Robert Emmons, één van de grootste onderzoekers op het gebied van dankbaarheid, ontdekte dat dankbaarheid een tegengif is dat kan worden gebruikt in de strijd tegen depressie. Door dagelijks te bedanken, richt je je hersens op positieve gedachten die liefde, vreugde, vergeving en respect uitstralen.

Foto: Wongyulee
Vorig artikel4 tips om te ontspannen in bad
Volgend artikelMycotoxinen in voedselketen van mens en dier in beeld