HIV010: voorbij het stigma

Dagelijks worden mensen die leven met hiv geconfronteerd met de gevolgen van het gebrek aan kennis over dit virus. Dit heeft grote invloed op het welzijn van mensen die leven met hiv. Hoewel onderzoek laat zien dat het stigma bij vrienden, kennissen en familie afneemt, wijst onderzoek ook uit dat mensen die leven met hiv vaker negatieve vooroordelen ondervinden in de zorg. Daarnaast ondervinden hiv-positieve mensen regelmatig onterechte aannames als het gaat om seksualiteit. Dit ondanks de N = N campagne (Niet detecteerbaar betekent niet overdraagbaar).

Jaarlijks organiseert de werkgroep HIV010 activiteiten rondom Wereld Aids Dag om mensen bewuster te maken van het leven met hiv. Er wordt kennis geboden aan professionals en betrokkenen met als doel inclusie te bevorderen en het stigma rondom hiv te doen verdwijnen. Ook dit jaar! De werkgroep HIV010 organiseert in de week van 1 december, op en rondom Wereld Aids Dag, meerdere activiteiten die bijdragen aan kennisdeling. Ook zijn er activiteiten waarbij lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en bijgepraat kunnen worden over de laatste medische ontwikkelingen.

Met trots presenteren wij het volgende programma:

Vrij 25-11-2022 | 20.00 – 24.00 uur
HIVBorrel Rotterdam – COC Rotterdam
De HIVBorrel is een initiatief van 8 geheel onafhankelijke vrijwilligers in Rotterdam. Zij vieren hun 9e verjaardag en trappen de week van ‘Voorbij het stigma’ af. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen met hiv en naasten. Lees hier meer… [https://hivport.nl]

Do 1-12-2022 | 9.00 – 13.00 uur
Kennisatelier IDEM: ‘Voorbij het Stigma’ – Pieter de Hoochweg 110, Rotterdam
Rotterdamse professionals en anderen die meer willen weten over hiv in Nederland en die met elkaar in gesprek willen over hoe we de samenleving inclusiever kunnen maken voor mensen met hiv.
Tijdens het kennisatelier (leven met) hiv horen we de ervaring van verschillende ervaringsdeskundigen en hun ervaringen over het leven met hiv. Daarnaast verzorgen Jannigje Smit (verpleegkundig specialist infectieziekten) van het Maasstad Ziekenhuis en Charlotte Lantinga (verpleegkundig specialist seksuele gezondheid) van GGD Rotterdam-Rijnmond een presentatie over (leven met) hiv.
Het programma vindt plaats bij Humanitas, locatie Pieter de Hoochweg. Het kennisatelier wordt afgesloten met een lunch. Inschrijven en programma.

Do 1-12-2022 | 19.00 uur
FILM “Feast” – Lantaren Venster Rotterdam
In 2007 kwam de Groninger hiv-zaak aan het licht. Drie mannen drogeerden bezoekers aan hun seksfeestjes en injecteerden hun hiv-geïnfecteerd bloed in de slachtoffers. Het schandaal zorgde voor grote publieke verontwaardiging en zette de emancipatie van hiv onder grote druk.

In Feast, de eerste lange speelfilm van Tim Leyendekker, worden er zeven verschillende perspectieven getoond op deze beruchte zaak. Wat makkelijk een sensatiefilm had kunnen worden, is in de handen van Leyendekker een intrigerend verhaal geworden, waarbij de daders zich ook slachtoffer voelen en de slachtoffers kritisch onder de loep worden genomen.

Na de film is er een nagesprek met regisseur Tim Leyendekker onder het genot van een drankje.

Vrij 2-12-2022 | 18.00 uur
HIV-Eetgroep Mara – COC Rotterdam
Eetcafé vanaf 18.00 uur voor mensen met hiv.
Driegangenmenu voor €7.50.

Vrij 2-12-2022 | 20.00 – 23.00 uur
MEDISCHE UPDATE HIV door Erasmus MC – COC Rotterdam
HIVBorrel organiseert samen met Erasmus MC de ‘Medische update hiv’. Prof. Dr. Eric van Gorp (art-infectioloog/viroloog) geeft antwoorden op de medische ontwikkelingen rondom het hiv-virus, de behandelmogelijkheden incl. medicatie en de komst van injectables. Er is veel ruimte voor vragen vanuit de zaal. Deze bijeenkomst is bedoeld voor mensen mét hiv.

ERVARINGSDESKUNDIGEN VOOR INTERVIEWS:
Wil jij aandacht besteden aan Wereld Aids Dag en/of de ervaringen van mensen die leven met hiv? Neem contact met ons op. Wij hebben verschillende ervaringsdeskundigen in ons netwerk die een bijdrage kunnen leveren en hiervoor beschikbaar zijn.

HIV010
Deze initiatieven zijn tot stand gekomen door HIV010, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties en vrijwilligers. HIV010 heeft als doelstelling om in en rond Rotterdam de aandacht te blijven vestigen op de positie van mensen die leven met hiv/aids. HIV010 doet projecten rondom voorlichting, preventie en stigmabestrijding.

Meer info over HIV010 is hier te vinden: https://www.facebook.com/HIV010/.

De activiteiten worden in samenwerking met de volgende partners georganiseerd:
COC Rotterdam Rijnmond, Aids Healthcare Foundation Netherlands, Stichting Humanitas ESSM, Stichting HIV Portaal Rotterdam, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, Stichting het Rode Lint, GGD Rotterdam- Rijnmond, Stichting GayRotterdam, HIV+borrel Rotterdam en Stichting Mara.

Bijdrage: Stichting Mara | Publicatiedatum 01-12-2022
- Advertisement -