Hoewel het onmisbaar is voor ons voortbestaan, zijn de meesten van ons niet bewust van het ademen tot op het punt om een paar momenten overdag te nemen om het te observeren, het veranderen en hoe het ons kan beïnvloeden, tenzij je last hebt van bijvoorbeeld een neusverstopping. Maar wist je dat je verkeert kan inademen? Goed ademen op een juiste manier kan een groot verschil maken in de kwaliteit van je leven.

Degenen die al pilates beoefenen weten dat alle oefeningen gekoppeld zijn aan bewuste en correcte ademhaling, en ze hebben ook ervaren hoe nuttig dit is in en buiten de fitness studio. Maar als je nog geen deel uitmaakt van deze groep, lees deze tekst dan aandachtig door, want hier vindt je de belangrijkste voordelen van juiste ademhaling en zij zullende verrassen.

De juiste manier om te ademen
Hoewel onze ademhaling onbewust gebeurt zonder dat iemand ons dit op de juiste manier leert, is er inderdaad een juiste manier van ademhalen. Wanneer we inademen, dat wil zeggen, wanneer de lucht via onze neus onze longen binnendringt, is het juist dat eerst de buik wordt gevuld, dan het gebied van de ribben en ten slotte de borstkas. Al op het moment van verstrijken, moet je de tegenovergestelde manier maken, eerst de borst legen, dan het gebied van de ribben en ten slotte de buik. Dat kan in het begin misschien wat ingewikkeld lijken en dat je misschien een paar dagen moet wennen, maar geloof dat het slechts een kwestie van tijd is om de gewoonte te integreren. Onthoud dat de eerste stap om te veranderen is observeren en je bewust worden van je ademhaling voor een paar momenten van de dag.

Lichaam en organisme
Ademen is de sleutel tot ons hele lichaam, van de longen tot het hart, tot cellen en zelfs tot de hersenen, om er maar een paar te noemen. Je zal wel denk , maar dit is niets nieuws, wel, het blijkt dat medisch en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ademen op de juiste manier verschillende voordelen voor de gezondheid kan hebben. Onder hen verbetert het de bloedcirculatie, die de goede werking van het zenuwstelsel stimuleert. De verhoogde hoeveelheid antioxidanten, die op de lange termijn de veroudering van cellen vertraagt (en we weten allemaal dat dit ook geweldig is voor onze fysieke verschijning).

En zelfs het gewicht kan alleen verbeteren als de ademhaling verbeterd is, ten eerste omdat het de maag in staat stelt om meer zuurstof te ontvangen waardoor het beter gaat werken en als gevolg daarvan beter verteert; beïnvloedt ook ons metabolisme als geheel, dat beter werkt, waardoor je sneller en gemakkelijker gewicht verliest (als je dat wenst). En last but not least, om impulsen te helpen beheersen en dit verwijst ook naar voedingsmiddelen die (en veel) kunnen bijdragen aan de extra kilo’s in de weegschaal.

Kwaliteit van leven
Naast alle bovengenoemde voordelen zorgt goed ademen ook voor emotionele en psychologische voordelen. Omdat het volledig functioneert, stuurt het ontspanningsmeldingen naar ons lichaam, wat ook helpt bij een goede nachtrust. Anders dan dat, vermindert het de niveaus van stress, angstgevoelens, vermoeidheid en zelfs hypertensie. Er zijn ook gevallen dat mensen optimistischer, positiever en blijer worden nadat ze de gewoonte hebben geleerd om goed te ademen. Met andere woorden: je hebt geen reden om vandaag niet met deze verandering te beginnen en meerdere redenen om dit juist wel te doen!

Vorig artikelHoney & sugar face scrub
Volgend artikelGezonde weetjes over groenten en fruit