Groene thee van de Camellia sinensis plant bestaat uit cafeïne en catechinen, die verantwoordelijk zijn voor het versnellen van het metabolisme. Dus, als je groene thee neemt, krijgt het lichaam meer energie, en reguleert de darm, waardoor overmatig eten wordt verminderd.

Groene thee is ook rijk aan antioxidanten die vooral belangrijk zijn om de problemen, veroorzaakt door vrije radicalen, te bestrijden. Zo beschermt het de cellen van het lichaam, helpt het de vroege veroudering van de cellen te vertragen, bestrijdt de cholesterol, helpt het hartziekten te voorkomen en het voorkomt ook sommige soorten kanker.

Ongeveer 30% van het gewicht van de groene thee bestaat uit polyfenolen, waaronder grote hoeveelheden van een catechine genaamd EGCG, een natuurlijke antioxidant die cel schade helpt te voorkomen, naast andere voordelen. Deze stoffen kunnen de vorming van vrije radicalen in het lichaam verminderen en cellen en moleculen beschermen tegen schade, voortijdige veroudering en allerlei ziektes.

Verbetert de hersenfunctie
Naast het wakker houden, verbetert groene thee de hersenfunctie. Het belangrijkste actieve ingrediënt is cafeïne, een stimulerend middel. Groene thee bevat echter niet zoveel cafeïne als koffie, waardoor het lichaam beter reageert, zonder onrust en angst te veroorzaken.

Bestrijd cholesterol
Een klein deel van de cholesterol dat we hebben, wordt geproduceerd in het lichaam, maar de meeste komen uit ons voedsel. EGCG’s verminderen de opname van deze voedingsstof in onze darm, waardoor hun hoeveelheid in ons lichaam wordt verminderd.

Verbeter de stemming
Er is een aminozuur in de groene thee genaamd L-theanine dat uniek is in deze plant en dat bestaat uit ongeveer 2% van zijn gewicht. Wanneer het in ons lichaam wordt vrijgegeven, gaat het naar de hersenen en verhoogt het de productie van dopamine en serotonine, neurotransmitters die verband houden met het gevoel van welzijn. Het verhoogt ook de productie van alfagolven in de hersenen, wat het gevoel van ontspanning verhoogt. Het bevat tevens flavonoïden die noradrenaline moduleren, een hormoon dat ook verwant is met angst. Tenslotte werkt vitamine C, zelfs in lage hoeveelheden aanwezig in groene thee, in op het hormoon cortisol, dat in stressvolle situaties altijd in het lichaam wordt geproduceerd en dat betrokken is bij de aanmaak van serotonine. Het is de moeite waard om de groene thee te consumeren, met citrusvruchten.

Versnelt de stofwisseling
Groene thee bevat grote hoeveelheden antioxidanten en andere stoffen, zoals cafeïne zelf, die het energieverbruik van het lichaam ten goede komen. “Het zijn eigenschappen die het metabolisme versnellen en de verbranding van vetten bevorderen”. Volgens voedingsdeskundigen varieert de dagelijkse aanbeveling in dit geval van vijf kopjes tot één liter. Maar om de resultaten van gewichtsverlies te krijgen, zou het verbruik minstens drie maanden moeten duren.

Vorig artikelDankbaarheid brengt voordelen voor de gezondheid
Volgend artikelDetox-sap groene thee en citrusvruchten