Collage_genomineerdenVIDM21

De nominaties voor de Vrouw in de Media Award 2021, de aanmoedigingsprijs You Go Girl en van de twaalf regionale media-awards zijn bekend. Ieder jaar organiseren Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) de Vrouw in de Media Awards. 23 Procent van de experts in het nieuws is vrouw. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Tot 20 december 2021 konden kandidaten voor de Vrouw in de Media Awards via Vrouwindemedia.nl worden voorgedragen. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn 79 vrouwelijke deskundigen geselecteerd die in aanmerking komen voor één van de 14 prijzen.

Voor de nominaties van de landelijke VIDM-award is gekeken naar hun opvallende aanwezigheid in de landelijke media. En voor de regionale awards vooral naar aandacht in de regionale media. Diverse jury’s hebben de regionale voordrachten bepaald.

Tot 28 januari kan het publiek stemmen op www.vrouwindemedia.nl op de genomineerden, en aangeven wie zij zien als de deskundige die zich het best heeft geprofileerd in de media.

Genomineerd voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2021 zijn in alfabetische volgorde:

 • Hedy d’Ancona, oud-politica/minister, schrijfster, feminist met een tomeloze nieuwsgierigheid. Dit jaar verscheen haar boek Vrolijk Verval over het verval van de ouderdom. (foto: Marianne Verhoeven)
 • Chantal Bleeker-Rovers, internist-infectioloog en hoogleraar uitbraken van infectieziekten in het Radboudumc. Ze gaf in talkshows uitleg en duiding over corona in het algemeen en over de situatie in het ziekenhuis in het bijzonder.
 • Danielle Braun, cultureel antropoloog en directeur academie voor organisatiecultuur. Ze leert je op een andere manier kijken naar thema’s die actueel zijn in de samenleving, op een positieve opbouwende manier. (foto: Aldo Alessi)
 • Eva Gonzáles Pérez, sociaal advocaat, die de toeslagenaffaire aan het rollen bracht. Staat groep gedupeerden bij van wie de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet en is teruggevorderd door de Belastingdienst.
 • Lale Gül, schrijfster. Ze won de NS-publieksprijs voor haar grensverleggende debuutroman Ik ga leven waarin ze schrijft over haar jeugd in een conservatief moslimgezin.
 • Liesbeth van Rossum, internist, hoogleraar obesitas Erasmus MC en voorzitter Partnerschap Overgewicht Nederland. Pleit voor betere preventie, zoals verbod op reclame voor ongezond voedsel en een suikertaks, zodat gezonde leefstijl wordt gestimuleerd.
 • Marian Spier, sociaal ondernemer, initiatiefnemer TEDxAmsterdamWomen en FEM-START (vrouwelijke start-ups). Schreef dit jaar het boek Impact – lessen in persoonlijk en zakelijk leiderschap(foto: Louiza Mei King)
 • Joyce Sylvester, substituut ombudsman (vervanger Nationale Ombudsman) schreef haar autobiografie Bent ú de burgemeester? over de weg die zij heeft afgelegd en over de noodzaak van kansengelijkheid voor iedereen. Ze was de eerste zwarte vrouw in ons land die waarnemend burgemeester werd.
 • Merel van Vroonhoven, verruilde haar topbaan in de bestuurskamer voor een baan in het speciaal onderwijs. Schrijft en spreekt over haar ervaringen en de groeiende kansenongelijkheid. (foto: Ruud Pos) 
 • Julia Wouters, politicoloog/communicatieadviseur en auteur van De Zijkant van de Macht, dit jaar in de media als spindoctor en duider verkiezingen/formatie.

De Vrouw in de Media Award wordt voor de dertiende keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar Neelie Kroes (2009), Femke Halsema (2010), Petra Stienen (2011), Tineke Ceelen (2012), Anky van Grunsven (2013), Wanda de Kanter (2014 en 2015), Dafne Schippers (2016), Annemarie Heite (2017), Janneke Wittekoek (2018), Iva Bicanic (2019) en Marieke Blom (2020.

You Go Girl Award
De You Go Girl Award is een aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke deskundigen die in 2021 meer zichtbaar zijn geweest in de media. Tot 20 december jl. konden er deskundigen worden aangemeld. Uit de vele voordrachten heeft de jury acht vrouwelijke deskundigen geselecteerd.

De jury bestaande uit Marianne Verhoeven (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatrice RTL-Z) en Maria Punch (stemcoach, presentatietrainer BNR-radio), nomineert voor deze aanmoedigingsprijs in alfabetische volgorde:

 • Vivian Acquah: Adviseur diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, consultant voor een gezonde en duurzame werkplek.
 • Irmgard Borghouts: Expert arbeidsmarkt, sociale zekerheid en HR, hoogleraar Tilburg University. Wil werk- en sociale zekerheid voor alle werknemers organiseren ongeacht het type arbeidsrelatie.
 • Eva Eikhout: Presentatrice en programmamaker, bekend van de programma’s Weet Wat Je Date en Eva en de Eva’s (BNNVARA). Ze is een van de weinige mensen op televisie met een zichtbare handicap en treedt het leven tegemoet met een grote glimlach. (foto: Geke Bosch)
 • Manuela Goncalves Tavares: Chef-Kok en eigenaar twee horecagelegenheden in Rotterdam. Winnaar van de Black Achievement Award voor ondernemerschap voor haar maatschappelijke inzet voor de lhbti+-gemeenschap, voor daklozen en tienermoeders. (foto: Otto Snoek)
 • Sophie van Gool: Econoom met een missie om de loonkloof te dichten. Zet zich in voor gelijke beloning. Schreef het boek Waarom vrouwen minder verdienen, en wat we eraan kunnen doen. (foto: Jelmer de Haas)
 • Kristie Rongen: Gedupeerde toeslagenaffaire kinderopvang, richtte zich met ‘ik stop u even!’ rechtstreeks tot premier Mark Rutte bij het RTL-verkiezingsdebat.
 • Amy Zeeman: Boswachter publiek Almere voor Staatsbosbeheer. Neemt iedereen mee in haar werk voor de natuur en avonturen als boswachter in de provincie Flevoland.
 • Seweta Zirak: Rijschoolhouder, maar vooral in de media over de situatie in Afghanistan, haar geboorteland. Ze groeide uit tot een belangrijke vertegenwoordiger van de Afghanen in Nederland. (foto: Brenda Van Leeuwen)

Naast de landelijke Vrouw in de Media Award en de You Go Girl Award zal er dit jaar voor de vijfde keer een Vrouw in de Media winnares per provincie zijn. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale regionale media. Ook deze deskundigen zijn gekozen door jury’s van journalisten, actief in de regionale media.

Tot 28 januari kan er op de genomineerden gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De week daarna wordt de winnares bekend gemaakt en afhankelijk van de maatregelen wordt de award ook in die week uitgereikt. De winnares ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

Vrouwen in de media: de cijfers
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Over VIDM
In 2008 richtte Janneke van Heugten VIDM op om bij te dragen aan een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Journalisten kunnen laagdrempelig een oproep versturen naar deskundigen. VIDM deelt dit met deskundigen die aansluiten bij het onderwerp van het artikel of het item waar de journalist of redacteur aan werkt. Als de deskundige binnen de deadline beschikbaar is om vragen over het onderwerp te beantwoorden, reageert zij of hij rechtstreeks naar de journalist of redacteur. De service gericht op het bevorderen van een bredere diversiteit aan potentiële interviewkandidaten is gratis voor journalisten en deskundigen. Met de online Medialunches haalt VIDM drempels weg bij deskundigen die vaker en beter in de media willen komen, maar nog zoekende zijn welke stappen ze hierin kunnen zetten.
Mediagasten die hier onder andere al aan hebben meegewerkt zijn hoofdredacteur ANP Freek Staps, chef Mezza Sara van Gorp, hoofdredacteur EenVandaag René van Brakel, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws Ilse Openneer, eindredacteur en presentator RTL Z Ann-Lynn Hamelink, hoofdredacteur Friesch Dagblad Ria Kraa en columnist/schrijver Roos Schlikker.
Over ZijSpreekt
Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur, hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 ZijSpreekt en beschikt het bureau over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of die als gast kunnen optreden in praatprogramma’s op radio en televisie. Sinds 2010 organiseert ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards.
*) http://youcantbewhatyoucantsee.com/#Reports en GMMP Report
Vorig artikelBeelddenkers en leerachterstanden in het onderwijs
Volgend artikelFooditive introduceert veganistische caseïne als vervanging van koemelk in zuiveltoepassingen