Hoe belangrijk gezond voedsel, sapreiniging, workouts en yoga ook mogen zijn, er is een detox die veel belangrijker is voor je welzijn namelijk het ontgiften van je geest.

Lees hier 10 tips die je hersenen een ‘detox’ kunnen geven en waardoor je je positiever en ontspannender in het leven voelt.

1. Weg met de rommel
Je huis opruimen kan wonderen verrichten voor je geestelijke gezondheid. Als je eenmaal een opgeruimd huis hebt, zal je stoppen met piekeren en gestresst te zijn vanwege de rommel om je heen. Hierdoor voel je je over het algemeen lichter en energieker.

2. Maak een dagelijkse wandeling in de natuur
Onderzoek toont aan dat het in de natuur zijn voor je geest en ziel zeer geruststellend kan zijn. In feite ontdekte een onderzoeker aan de Stanford University in 2015 dat een wandeling van 90 minuten in een omgeving met de natuur ervoor zorgt dat mensen zich gelukkiger en meer ontspannen voelen, waardoor het risico op depressie wordt verminderd.

3. Verban de negatieve mensen uit je leven
Het maakt niet uit of het een familielid of een goede vriend is, er is geen reden om een giftige persoon in de buurt te houden als deze relatie je gewoon ongelukkig maakt. Als ze je onnodige stress geven, moet je ze uit je leven bannen.

4. Verander je dieet
Je kunt je hersenen niet goed voeden als je je lichaam niet de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Als je eetpatroon bestaat uit fast-food en snacks moet je deze vervangen door groenten en fruit. Zelfs als je een simpele smoothie van banaan en spinazie als ontbijt neemt, voel je je lichamelijk en emotioneel beter.

5. Zet je telefoon na 20.00 uur in vliegtuigmodus
Om wat persoonlijke ruimte te krijgen en je hersenen een kans te geven om te ontspannen, kies je ’s avonds een tijdstip, zet je je telefoon in de vliegtuigmodus, hierdoor heb je de kans om zonder afleiding meer van de mensen om je heen te genieten.

6. Leer een nieuwe maaltijd te bereiden
Investeer je tijd om recepten klaar te maken die je nog nooit hebt geprobeerd en je zult snel ontdekken dat de beloning meer is dan alleen een heerlijke maaltijd. Een studie uit 2016, gepubliceerd in het Journal of Positive Psychology, stelt dat een dergelijk proces je geluk en creativiteit vergroot en tevens helpt om je geest een broodnodige boost te geven.

7. Neem een ontspannend bad
Een goed koud bad zou in de zomer de perfecte manier zijn om je geest te ontgiften. Maar in plaats van een stromend bad te nemen, kun je jezelf onderdompelen in de douche, gebruik makend van natuurlijke essentiële oliën!

8. Wees egoïstischer
Ook al lijkt het erg egoïstisch om dingen voor jezelf te doen, dat is het niet. Geef jezelf de kans om je hersenen te ontgiften en te organiseren, simpelweg door meer tijd te besteden aan je wensen en behoeften. Je emotionele gezondheid moet altijd op de eerste plaats komen, want als je niet voor jezelf kunt zorgen, hoe verwacht je dan dat je ten dienste staat van anderen?

9. Leer te mediteren
Meditatie kan je helpen ontspannen, stress en angst bestrijden en, zoals de yogi zegt, “herstel je innerlijke rust”. Als het gaat om het ontgiften van je geest, niets beter dan een meditatiesessie van 10 minuten om je te helpen duidelijkheid te krijgen.

10. Stop jezelf met anderen te vergelijken
In de wereld van vandaag is het vanwege de invloed van de social media haast onmogelijk om je niet te vergelijken met anderen. Het probleem is dat het constant kijken naar een bewerkte versie van de wereld je mentale welzijn ernstig kan schaden. Dat is waarom je er een punt van zou moeten maken om je te concentreren op datgene waar je van houdt in plaats van wat je denkt dat er nog ontbreekt. Je ziel zal daardoor veel meer gelukkiger en tevreden zijn.

Vorig artikelHet drinken van thee kan meer voordelen opleveren dan je denkt!
Volgend artikelNatural makeup remover