Als initiator van vrouwen “trouw aan zichzelf” te laten beloven, van het “ceremoniële huwelijk” en van “geloften hernieuwen” ben ik op onderzoek gegaan.

Verrassende definities zijn erdoor de eeuwen heen gegeven aan het woord liefde! Ook leer ik dat in sommige talen dit woord helemaal niet bestaat.

Een opvallende oudere definitie is: “Een tijdelijke ontoerekingsvatbaarheid, te genezen door huwelijk of door het verwijderen van de invloeden waaronder de patiënt deze aandoening heeft opgedaan.”

De liefde wordt ook wel in 3 onderdelen geanalyseerd:
– Eros ; passioneel vurig verlangen naar schoonheid. We onderscheiden ons hiermee van de dieren. De uiting van liefde zelf hebben we natuurlijk wel gemeen met de dieren.
– Philea ; vriendschap, genegenheid, loyaliteit. Dit uit zich met name naar mensen met wie je veel gemeen hebt. Mits je deze gevoelens ook voor jezelf voelt.
– Agape ; de liefde voor de mensheid in het algemeen. “Een feest van liefde” vertaalde de kerk. Je naaste liefhebben als jezelf.

Vanuit het platonische ideaal is de romantische liefde ontstaan in de tijd van de troubadours en de ridders. Over de onbereikbare vrouw, bijvoorbeeld al getrouwd met een man uit een hoge positie, werd eindeloos gespeculeerd.

Gedichten en verhalen ontstonden over “la romance”.

Het krachtigste symptoom van liefde is een tederheid die af en toe gewoon ondraaglijk is zegt Victor Hugo.

Gemiddeld brengen we rond de twee weken van ons leven kussend door. De Eskimo’s wrijven daarvoor in de plaats met de neuzen tegen elkaar aan. Dieren voeden elkaar vanuit de mond, zou daaruit onze kus zijn ontstaan? Frankrijk blijkt het eerste land te zijn waar de romantische mondkus echt aansloeg.

Een oud liefdeshandboek stelt dat een ruziënd koppel moet gaan kussen. Zo zullen ze vergeten waar de ruzie over ging. Het lijkt een nuttige ontspanningsoefening omdat je ontzettend veel gezichtspieren gebruikt bij een enthousiaste kus. Net zoals bij een glimlach.

Mae west zegt over de liefde dat een vrouw minimaal een of twee keer van een slechte man moet houden om een goede man te kunnen waarderen.

Liefde betekent diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander of jezelf; ook voor een dier, zaak of voorwerp. Tenminste zo omschrijft Wikipedia het.

Hoe zou jij liefde definiëren?

Ik omschrijf het als een diepe innerlijke ontspanning, rust, vrijheid, blijheid, glimlachen en vol vertrouwen in het moment zijn…

Liefs Juliette

Vorig artikelCupcake van sinaasappel, havermout en chiazaad
Volgend artikelLood in kraanwater soms te hoog